Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

79-åring med nyoppståtte mageplager

Spørsmål

Jeg er en 79 år gammel mann. Høyde 183 cm og vekt 98 kilo. Problemet er mye luft og sterk "bromling" i tarmsystemet. Kombinert med lite og sjelden avføring. Det føles som om noe har stoppet opp samtidig som det utvikler gass. Dette har vart en par ukers tid. Jeg har kjøpt på apoteket Redugas, men er usikker på om det hjelper så mye. Føler behov for skikkelig avføring. Har ikke hatt dette tidligere. Er ellers i fin form. "Brumlingen" i tarmsystemet er sjenerende og lett hørbart. Nesten som et "godstog" som kommer kjørende.

Mann 79
Svar

Hei.


Varige endringer i magefunksjonen og evt nyoppståtte plager / symptomer fra magen hos "godt voksne" mennesker slik som du er, er noe som alltid skal legeundersøkes. Det er fordi det kan representere sykdom, og vi vet også at sykdom generelt, inklusiv alvorlige sykdommer i magen, forekommer hyppigere med økende alder.  

Med andre ord så skal du definitivt oppsøke fastlegen din for å bli undersøkt og utredet for dette. Når det er sagt, så betyr ikke det at jeg "tror" at du har en alvorlig sykdom i magen, for det er ikke noe man skal anta eller tro noe som helst om, men enten få utelukket eller bekreftet og behandlet, i tråd med tommelfingerregelen jeg forklarte deg ovenfor.


Hvordan magen vår fungerer varierer hele livet gjennom, og helt midlertidige endringer som f.eks. avføringens konsistens, luftplager m.v. skal man stort sett alltid se an siden det er så mye som går over av seg selv, men her har det jo vart i et par uker allerede, og viser såvidt jeg forstår, ingen tegn til å forsvinne av seg selv. Dette, kombinert med din alder, gjør at min anbefaling er klar, og det er altså å få dette legesjekket.


Jeg vil med vilje ikke gå inn i diagnostiske vurderinger av hva dette kan og ikke kan skyldes, for det ville isåfall bare blitt opplisting av sykdommer og diagnoser og ingen konkret vurdering av deg personlig, og det ville ikke ha noen praktisk informasjonsverdi for deg, siden du trenger å bli legeundersøkt for dette som forklart ovenfor.


Jeg håper at du finner ut av dette, og at du blir kvitt dine plager. Jeg vil også avslutningsvis legge til at det på ingen måte er sikkert at du har noen sykdom, det kan godt være at dette har med forstoppelse å gjøre.

Lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-