Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

72-åring med langvarig forstoppelse

Spørsmål

Jeg er 72 år og godt trent og spiser daglig grønnsaker til middag. Så til spørsmålet. Jeg har fått påvist divertikler i tarmen. Dette har ført til full forstoppelse. Det vil si at jeg bare får tømt tarmen med hjelp av Laxoberal. Utenom den tømmingen får jeg overhodet ikke avføring. Dette reduserer livskvaliteten min enormt. Jeg er i jobb, men å gå på jobb med Laxoberal i tarmen går ikke. Det jeg gjerne vil vite er: Kan denne totale forstoppelsen gå over? Om ikke, er det noe som kan gjøres for å åpne opp? Jeg spiser fiberrik kost og drikker rikelig med vann. Jeg løper 3-4 ganger i uka og gjør dermed de «riktige tingene» Psykisk begynner det også å bli en belastning. Takker for et konkret svar på de to hovedspørsmålene. Bruker ingen medisiner.

Mann 73
Svar

Hei.


Det er veldig viktig at du blir grundig utredet for eventuelle sykdomsårsaker til forstoppelsen din. En ting er at du har divertikler (utposninger på tykktarmen) og at det kan gi forstoppelse, men samtidig vet vi at hos personer i din aldersgruppe kan så mange som 50-75% ha divertikler, så det er derfor teoretisk mulig at du - som så mange andre- tilfeldigvis har divertikler og at du samtidig har forstoppelse av en helt annen årsak.

Det er derfor du må utredes grundig for eventuelt bakenforliggende sykdom til din forstoppelse. Viktigheten av dette kommer også av at sykdom forekommer hyppigere med økende alder, inklusiv ondartet sykdom. Med andre ord skal en ikke ta for gitt at noe så vanlig som divertikler, nødvendigvis er årsaken til forstoppelsen din, da det kan teoretisk medføre at man overser noe som skulle vært behandlet.

Ta derfor kontakt med fastlegen din for å bli utredet for dette. Hvis legen ikke finner noen bakenforliggende sykdom som årsak til forstoppelsen, så vil også legen kunne hjelpe deg med best mulig medikamentell løsning på forstoppelsen, fremfor å basere seg på egen prøving og feiling.


Så til dine konkrete spørsmål:

"Kan denne totale forstoppelsen gå over? "


Det er mulig, men forstoppelse kan også bli kronisk. 


"Om ikke, er det noe som kan gjøres for å åpne opp?"


Jeg vet ikke nøyaktig hva du legger i "åpne opp", men du mener vel å bli kvitt forstoppelsen. Det kan gjøres med kost og mosjon, slik du allerede holder på med, og det kan løses ved å behandle eventuelt bakenforliggende sykdommer, og det kan løses medikamentelt.

Kanskje du skulle forsøke Duphalac. Det er et middel som virker anderledes enn Laxoberal, og det virker ved å øke volumet på avføringen, noe som stimulerer peristaltikken, hvilket er de rytmiske bevegelsene i tarmveggen som fører avføringen i retning endetarmen. Det mykgjør også avføringen, i tillegg til at den får større volum.


Jeg håper at du har nytte av informasjonen her, og ønsker deg lykke til.