Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

65-åring med vekttap, dårlig matlyst, ubehag i magen. Kan det skyldes sykdom?

Spørsmål

Hei! Mann 65 år som har mistet matlyst og ofte blir uvel etter måltid. Over gj sn sprek ellers. 177 cm og nå 79 kg, tapt 2-3 kg siste 10 dager. Ingen normal årsak, lever sunt og har det ellers fint. Følelse av at maten ikke fordøyes ordentlig, press på mellomgulvet. ER litt redd for at det kan være noe begynnende alvorlig.

Mann 65
Svar

Hei.


Vi vet at sykdom forekommer, også alvorlig sykdom, og vi vet at jo eldre en blir jo hyppigere oppstår sykdom. Videre så er ufrivillig vekttap noe som skal oppfattes som "mulig sykdom" inntil det motsatte er bevist. Manglende matlyst er også noe som kan forekomme ved sykdom. I tillegg så føler du det uvel etter måltid, og har ubehag fra magen. Du forteller at du er redd for at det kan være noe begynnende alvorlig. Min hensikt er selvfølgelig ikke å skremme deg, for dette er naturligvis ikke ensbetydende med sykdom, men samtidig ville det jo være aldeles feil å avfeie dette med at "det sikkert ikke er noe farlig", siden det teoretisk sett kan være sykdomstegn. 

Derfor gir jeg deg her korrekte standardråd ved slike symptomer, spesielt hos et voksent menneske som deg, og det er at dette skal du få undersøkt og utredet, slik at du enten får utelukket sykdom, eller funnet ut hva det skyldes, slik at du ikke går glipp av mulighet for behandling, om det er slik at det skyldes sykdom.  Håper det var grei og saklig informasjon og råd som du vil følge. Ha det bra og lykke til.