58-åring med sterke, anfallsvise magesmerter og dårlig form

Spørsmål

Hei. Jeg har fått smerter i magen som kommer anfallsvis. Kjennes ut som kramper, som begynner enten midi i ryggen og sprer seg til sidene og midt i magen. Dette er fryktelig smertefullt, og jeg blir varm og kvalm. Disse smertene kan bli borte noen dager og kommer så tilbake. Oppblåst i magen og endel luft. Føler meg ikke i form om dagen.

Kvinne 58

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du er altså en kvinne på 58 år, som har anfallsvise magesmerter, og du føler deg oppblåst og ikke i form. Du har ikke stilt noe konkret spørsmål her, så jeg vet følgelig ikke helt hva du ønsker informasjon om, så jeg velger å kommentere magesmerter generelt, og å gi deg noen råd.


Du er 58 år, altså "godt voksen", og vi vet generelt at sykdom oppstår med økende frekvens med økende alder.  Magesmerter skyldes generelt sett oftere ikke-sykdom enn sykdom, men hos voksne og eldre mennesker med magesmerter av ukjent årsak bør en utelukke sykdom før en trekker forhastede konklusjoner om at det ikke skyldes sykdom. Det at du ikke føler deg i form er også noe som gjør at sykdom er en mulighet, men naturligvis kan man godt føle seg utav form, uten at det har med sykdom å gjøre. 

Men alt i alt: Sterke magesmerter av ukjent årsak og dårlig form hos en middelaldrende person, er noe som tilsier et legebesøk, så derfor skal du bestille time hos legen din, for å få dette utredet.  Legen din vil da undersøke magen din, ta blodprøver og avføringsprøver m.v., og finner legen da mistanke om sykdom kan det eventuelt bli aktuelt med videre undersøkelser som coloskopi, bildeundersøkelser osv, men veien videre og hva som kan være aktuelt, vil første runde med utredninger hos fastlegen avgjøre. 


Magesmerter kan ha utallige årsaker, og om jeg nevnte mulige diagnoser nå så ville det egentlig bare være gjetning uten noen som helst informasjonsverdi for deg, så det gjør jeg ikke. Men den anfallsvise karakteren gir en viss mistanke om steinsykdom, dvs gallestein eller nyrestein. Ta derfor med deg urinprøve til legen også.


Forøvrig: Anfall med "fryktelige" magesmerter, kvalme osv, tilsier at du kan vurdere å oppsøke legevakt mens det faktisk står på, for hvis det er nyrestein eller gallestein, så finnes det effektive medisiner som kan hjelpe deg der og da, og få et eventuelt steinanfall til å gå over raskt.


Håper informasjonen og rådene kan være til nytte. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-