Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

40% av alle mellom 60 og 70 år har gallestein

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om det å gå med gallestein i lang tid kan være farlig. Jeg har fått beskjed om at jeg har hatt en gallestein liggende i ro i 15 år nå, og de mener dette ikke er uvanlig, men fastlegen min vil at jeg skal fjerne hele galleblæren. Problemet mitt er at jeg er dødsens redd for narkose, for jeg vil ikke at noen skal frarøve kroppen min noe. Er det farlig å ha gallestein ? Jeg har hatt to gallesteinsanfall på kort tid nå, derfor har jeg tatt kontakt og snakket med sykehuset om dette, men de nekter å gjøre operasjonen med lokalbedøvelse. Kun narkose er mulig. De vil heller ikke bare fjerne gallesteinen. Hva kan jeg gjøre om dette er farlig? Jeg har diabetes og er litt overvektig, kvinne i mine beste år 56-modell. Er det ingen steder man kan gjøre dette med lokalbedøvelse så jeg kan være våken under operasjonen? Jeg har tidligere fjernet en del av livmoren uten bedøvelse, og det var helt greit. Jeg har lest at det er farlig om de vandrer eller kommer ut, eller kommer borti gangene, men hva er symptomene om dette blir farlig? Det er jo kjempevondt når smertene kommer, og alt jeg fikk var Voltaren til bruk når jeg får smerter. Vil gjerne fjerne bare steinen, eller steinene da de sier at jeg hadde mange. Er det forresten slik at de ligger i gangen eller i blæren når de sier jeg har mange steiner? Om de ligger i blæren skjønner jeg jo hvorfor de vil at jeg skal fjerne den, men jeg tør bare ikke ta narkose. Det må da finnes noen annen løsning? Gleder meg veldig til svar ifra en sakkyndig person innen dette feltet, om ikke deg så finn noen som kan svare på alt dette forunderlige jeg lurer på.

Kvinne 64
Svar

Hei.


Du er en kvinne på 64 år, som har påvist gallestein, og du har hatt to gallesteinsanfall på kort tid. Det å ha gallestein er svært vanlig, faktisk nesten like vanlig som å ikke ha gallestein, i din aldersgruppe. 40% av personer mellom 60 og 70 år har gallestein, og kun et lite fåtall av disse har plager av det. 

Det er overhodet ikke farlig å ha gallestein, jfr ditt spørsmål, og det store flertallet av de svært mange menneskene som har gallestein vet ikke engang om det og vil leve lykkelig uvitende om dette livet ut. 

Men det kan gi problemer, blant annet smertefulle gallesteinsanfall, og komplikasjoner som infeksjon i galleblæren, noe som igjen kan bli farlig uten behandling. Kirurgisk behandling er kun aktuelt dersom en har plager og/eller komplikasjoner. Gallestein som ikke gir plager, er helt uaktuelt å behandle.


Det viktigste av alt er at du selv er den eneste som kan bestemme om du ønsker operasjon eller ikke, siden det er din kropp, og du kan selv velge hva du synes er minst ugreit, eventuelt hyppige fremtidige gallesteinsanfall, eller en operasjon. Du kan også bruke tid og se hvordan tiden fremover blir, dvs om du får mange, få eller ingen gallesteinsanfall.


Det er fjerning av galleblæren som er anbefalt behandling. Det finnes medikamentell behandling, hvor en kan løse opp steinene, men det har kun effekt på et lite fåtall av pasientene. 


Jeg er almennlege og ikke anestesilege, og kan derfor ikke noe om valg av anestesimetode ved fjerning av galleblære. Dette kan imidlertid anestesileger og gastrokirurger (som opererer galleblærer), og du vil bli informert om hvilke muligheter som finnes, og hva du bør velge. Er det slik at kun full narkose er det eneste mulige, så er det slik, og da må du velge om du vil dette eller ikke.


Faremomentene ved gallesteinssykdom er gallesteinsanfall, som i seg selv ikke er farlige, men svært smertefulle, som du sikkert vet, samt infeksjon, som ubehandlet i verste fall kan bli fatalt. Gallesteinsanfall gir smerter, mens infeksjon gir både feber, smerter og nedsatt almentilstand. 


Steiner kan ligge både i galleblære og i galleganger. Hvor dine er, vises på de bilder som er tatt av dette, så det kan du høre med fastlegen om.


Håper det var grei informasjon, og husk at ingen kan tvinge deg til noen som helst type operasjon. Det er noe du selv takker ja til, dersom du tenker at gevinsten (det å bli kvitt hyppige gallesteinsanfall) er større enn "utgiftssiden", -det å bli operert.

Ha det bra og lykke til med gode avgjørelser.