40-årig kvinne med endring i avføring, redd for tarmkreft.

Spørsmål

Jeg har i 2 mnd hatt plutselige endringer av avføringsvaner. Det begynte med at jeg prøvde å gå ned i vekt en ukes tid, men fikk da kraftig forstoppelse. Måtte til slutt ta finger inn i endetarmsåpningen for å få ut avføring og omtrent manuelt plukke ut. Fortsatte med harde små kuler, forsøk på plukking, mye slim, noen få ganger også litt blodblandet slim, eller helt flatklemt tynn avføring. Gikk til lege etter en mnd. Fastlege tittet nederst i endetarmen uten å kjenne eller se noe. Tok blodprøver som alle var normale og det ble ikke funnet blod i avføring på hemofec. En uke etterpå fikk jeg akutte smerter i magen, klarte ikke få ut luft over flere dager og jeg oppsøkte legevakten. De tok et røntgen av abdomen men fant ingen blokkering, ellers er der umulig å se noe på rntg sa de. De forslå å spørre om koloskopi. Klarte etterhvert få ut luft, og de sterke smertene er borte. Litt kvalme om natten, og noe luftsmerter høyt opp i magen. Føler for å presse på do ofte, men kommer kun avføring ca annehver dag. Da har jeg vekslende løs mage og harde flate kuler ut, og MYE luft i magen, hører magen romler non stop. Jeg er nå veldig engstelig for kreft, men tør ikke spørre om koloskopi. Legen sa at har jeg ikke blod i avføring eller lav hb, så har jeg ikke kreft. Er ikke det et enkelt svar? Kan du se på bilder jeg har sendt og se om dette kan her årsaken til problemene mine? Er det fremfall av noe fra endetarmen? Det har blitt slik siste tiden. Sikker av nye press. Kan jeg ta noen blodprøver på kreftmarkører og påvise tarmkreft? Håper på er grundig svar, da angsten for sykdom er forferdelig nå. Lever med moderat ME men er i grei form.

Kvinne 40
Svar

Hei.


Jeg har sett på bildene du har vedlagt. De er dessverre veldig uklare, men det ser for meg ut som ganske uttalte hemoroider. Det er lett å få når man har hatt forstoppelse, pga langvarig hard pressing. Det kan uansett ikke være årsaken til plagene dine med luft, forstoppelse m.v., siden de sitter helt utvendig og ikke påvirker tarmfunksjonen. Jeg synes ikke det ser ut som endetarmsfremfall, jfr ditt spørsmål.


Du har nå hatt mageplager i to måneder, og det begynte relativt akutt med forstoppelse som følge av slankekur. Det at det begynte på den måten, taler i mot kreft. Det samme gjør det at du ikke har blod i avføringen ved hemofec-test, samt normale blodprøver.


Du er nå veldig redd for tykktarmskreft, og legen din har sagt at det har du ikke fordi hemofec-prøven er negativ og du har normal hemoglobin (blodprosent) Du spør om ikke det er et litt enkelt svar. Jeg skjønner ditt spørsmål, og min kommentar til dette er som følger:

Jeg er enig med legen din at ingenting tyder på kreft her, men samtidig er det ikke slik at normal blodprosent og negativ hemofec (= ikke blod i avføring) "beviser" at du ikke har kreft. Det taler svært sterkt i den retning, men som ellers når det gjelder kropp og helse, så er det lite som er skråsikkert og 100%. 

Du spør om det er noen blodprøver (kreftmarkører) du kan ta for å se om du har kreft. Det er det ikke. Det finnes en blodprøve som heter CEA, men den er ikke egnet til å påvise eller utelukke kreft. Den brukes kun i oppfølgingen og kontrollene hos en person som allerede har påvist tarmkreft.


Du er veldig redd for kreft nå, sier du, og det er svært vondt. Det er nok mye av en grunn du har skrevet til oss også, og jeg håper jeg med informasjonen her kan ha hjulpet deg på vei. Men samtidig tenker jeg at med en slik angst som du nå har opparbeidet for dette, samt at du uansett har de plager du har, bør oppsøke fastlegen påny, for en oppfølgingssamtale om dette. Da kan dere også ta opp dette med coloskopi, som du nevner. Du skriver at du ikke "tør spør om coloskopi". Til det kan jeg si at det ikke er noe du behøver å vurdere om du bør "spør om" eller ikke, for det å vurdere hva slags undersøkelse som er nødvendig eller nyttig for å utrede et helseproblem, er noe fastlegen er spesialist på. Fastlegen gjør rett og slett den jobben for deg, og har som almennlege langt bedre forutsetninger og faglig kompetanse for å vurdere om du bør eller ikke bør det, enn det du har. Å foreta en undersøkelse, f.eks. coloskopi, for å dempe angst for sykdom, er forøvrig erfaringsmessig noe som ikke virker angstdempende slik man ofte i utgangspunktet forestiller seg. Er man først redd for en sykdom, så er det det som er problemet, og da vil en ofte kunne komme opp med nye tanker som vedlikeholder angsten, som f.eks. "hva som de overså noe", "hva om de ikke gikk langt nok opp" osv. Derfor synes jeg heller du skal spørre legen om han/hun mener det er nødvendig med koloskopi, enn å "spørre om det". 


Jeg håper at mine råd og innspill her kan være til nytte for deg. Lykke til.




Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-