Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

28 åring med blod i avføring og klump utenfor anus. Hemoroide?

Spørsmål

Hei Har en liten forkjølelse nå, men føler meg ikke noe fysisk syk også i går fikk jeg blod i avføring og i dag tidlig. Aldri hatt noe lignende, men føler en liten klump ved hullet. Hva bør jeg gjøre?

Mann 28
Svar

Hei.


Du er en ung og etter alt å dømme frisk mann på 28 år. Igår og idag tidlig fikk du blod på avføringen, og du kan kjenne en liten klump ved anus. Den absolutt mest sannsynlige forklaringen på dette, er en hemoroide. Det arter seg akkurat slik, og det er svært vanlig og helt ufarlig. Det er en utposning på vener (blodårer) i baken. Jeg kan naturlig nok ikke gi deg en 100% bekreftelse på denne diagnosen uten å undersøke deg, så om dette fortsetter å være et problem, så kan du få fastlegen din til å bekrefte diagnosen med et kort blikk, da det er noe en ser med det blotte øye med en gang. Da vil du også kunne få resept på stikkpiller og salver som kan hjelpe. Det finnes også reseptfrie du kan forsøke.

Videre er det viktig å ikke trykke hardt og lenge når du har avføring, for det er ofte dette (og bakenforliggende forstoppelse) som utløser eller forverrer hemoroider. Du kan også i noen dager velge å dusje etter du har vært på toalettet, fremfor å bruke papir. Når du gjør det, kan du også forsøke å putte (den antatte) hemoroiden innenfor lukkemuskelen, for da komprimeres den og blir mindre etterhvert. Det kan du gjøre så ofte du har anledning til.

Ha det bra.