28 år gammel kvinne, redd for kreft i magesekken

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 29 år. Sommeren 2011 tok jeg en gastric bypass operasjon og har gått ned fra 135kg til 65kg. Men jeg har født et barn vinteren 2018 og gikk opp til 111 kg og har siden gått på diett i form for ketose, og veier nå 100 kg. Jeg ammer dessverre ikke, da jeg ikke produserer nok melk. Min mor døde av ventikkelkreft med spredning i 50 års alderen, og jeg frykter kreft mer enn noe annet. Jeg har de siste ukene opplevd smerter under høyre bryst, de er diffuse men tilstede. Har også litt mer vondt i magen, vondt bak i ryggen ovenfor korsryggen som har vedvart en stund. Avføringen er litt forandret i fargen og konsistensen, den er lysebrun, men mer flytende enn før. Jeg innbiller meg jo det verste, og det er ikke hyggelig på kveldene når man ligger og skal sove. Vet det høres absurd ut å tro man har kreft i magen som 28 åring. Men jeg kan ikke slutte tenke på om mor døde fordi hun tok en slankeoperasjon eller om hun ville ha utviklet denne kreften før eller siden. Har vært plaget med sure oppstøt, men ikke mye. Dette var mest under graviditet. De tok ultralyd på leveren i uke 38 da jeg var gravid, og de så ikke noe der. Burde jeg ta en helibactor pusteprøve? Eller svelge slangen? Går jo ned i vekt, men det er fordi jeg lever på en low carb diett uten sukker, brød. Er også litt plaget med kvalme innimellom. Føles ut som diffuse smerter ved ribbeina og i magen ved navle og øverst. Takk for svar

Kvinne 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har helt rett i at kreft i magen (ventrikkelen) er særdeles sjelden i din unge alder, så sannsynligheten for dette er svært liten.

Du har nå i noen uker kjent smerter under høyre bryst og i ryggen, og du er litt plaget med sure oppstøt. Du spør her om du bør få foretatt en helicobacter pusteprøve eller gastroskopi ("slangen"). Hvis ikke plagene dine avtar, eller om de blir verre, kan det kanskje være aktuelle undersøkelser. Det vil isåfall fastlegen din ta stilling til ved en grundigere undersøkelse og mer omfattende samtale enn det vi har her nå. Så du starter isåfall med en time hos fastlegen, og presenterer symptomene dine der. 

Dine plager nå kan komme fra magesekken, men de behøver ikke nødvendigvis det. For eksempel kan smertene under høyre bryst kanskje komme fra tykktarmen, som går i en vinkel akkurat der, og der kan luft stå og presse på. Ryggsmertene dine kan naturligvis komme fra ryggen også, det behøver ikke å ha med magen og dine andre symptomer å gjøre. En avføringsprøve vil også være aktuell i første omgang, hos fastlegen. Da kan man se etter spor av blod i avføringen, noe som kan være et tegn på sykdom i mage/tarm. 

Men kreft i magen er så absolutt ikke det første en tenker på her, med relativt beskjedne symptomer, hos en så ung person, så jeg ville ikke bekymret meg mer for akkurat det. Du kan også kjøpe reseptfrie syrenøytraliserende medisiner, f.eks. Pepcid, og teste ut om de demper plagene dine. Gjør de det, så taler det i retning av at symptomene dine kommer fra magesekken og er syrerelaterte. 

Håper det var greie svar og råd. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-