Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

27-åring med forstoppelse

Spørsmål

Hei! Jeg er en ung mann. Siste årene har jeg hatt variable plager med defekasjon. Jeg har til tider hatt veldig treg mage, og tidvis hard mage. Men det har som regel gått over av seg selv. Siste månedene har det vært økende problemer, og det har ved flere anledninger gått 3-5 dager før tømming. Da har det både vært hard og løs avføring. Har ved siste måneden vært avhengig av Laxoberal dråper, 10-12 dråper for å få tømming. Har prøvd Laktulose og Movicol uten effekt. Jeg spiser og rører meg som før. Jeg har ikke observert frisk eller gammel blod i avføringen, ingen slim og ingen konkrete smerter i forhold til defekasjon. Jeg har vært i koloskopi uten funn, og en ultralyd uten funn. Jeg har murring i korsrygg, men kjennes muskulære ut. Jeg har tidvis murringer i høyre side av magen, men mistenker at Laxoberal gir disse smertene, uten at jeg vet eller kan relatere det til bruken av Laxoberal. Jeg føler ofte at etter jeg spiser at det ligger lengre i magesekken enn tidligere. Mindre luftavgang enn tidligere. Eneste avvik fra tidligere er større psykisk påkjenning i form av et samlivsbrudd hos min bror, med mye styr i etterkant med barnefordeling osv, i tillegg til rusproblematikk hos min far. Jeg har vært til fastlege, men føler han ikke har kunskap nok til å vite hva dette kan være, og jeg må foreslå all behandling selv. Både koloskopi og ultralyd har jeg bedt om selv, da han spurte hva jeg ønsket. Jeg trenger en second opinion og forslag til videre utredning.

Mann 27
Svar

Hei.


Du lider av forstoppelse, og i din aldersgruppe skyldes tilnærmesvis aldri sykdom. Utredning, slik du spør om, er derfor lite relevant, og jeg vet ikke hva det skulle være du skulle utredes for. Dine symptomer gir jo ikke mistanke om sykdom. Derfor ligger nok løsningen mer i fortsatt prøving og feiling med kosttiltak og eventuelt avføringsmidler, inntil problemet er løst. 

Å løse problemet "fra bunnen" med kosttiltak og regelmessig mosjon er i utgangspunktet en langt bedre løsning enn å bruke avføringsmidler. 

Det finnes aldri "ferdige løsninger" som en kan garantere vil hjelpe deg, derfor er det bedre å se på dette som en prosess med dialog og prøving / feiling, i mellom deg og din fastlege. Du skriver at du tenker at fastlegen ikke har kunnskaper nok om dette, men det tviler jeg faktisk på, da dette er en så vanlig problemstilling at enhver fastlege "kan" dette.

Jeg ville startet med følgende regime:

Start dagen med en halvliter vann på tom mage. Drikk også en halvliter vann før alle måltider. Drikk gjerne rikelig med kaffe på morgenen, det virker avførende. Bruk rikelig med grønnsaker og grove kornprodukter, ingen dag uten dette. Dropp hvitt brød, kjeks, kaker og tilsvarende. Oljer i enhver form virker mykgjørende på avføring, så bruk rikelig med olje i kostholdet. Om du for eksempel liker smaken av god olivenolje, så hell rikelig med dette over salater, gryteretter, poteter og ris. Og om du ikke liker smaken av noen oljer, så ta allikevel en spiseskje en til flere ganger daglig, og svelg det ned mat vann eller juice.  Øk mengden inntil avføringen blir løsere. Du kan også med fordel kjøpe en spesiell olje som heter "Udo`s oil". Den får du kjøpt på helsekostforretninger, og det er en sunn olje med en balansert blanding av omega-fettsyrer. Den har et bunnfall som består av rester av frø, linser m.v., så du må riste flasken. Denne kan du starte med en spiseskje eller to daglig av. Den har den bivirkning at en får løs mage, så øk daglig mengden inntil du får løsere avføring.

C-vitamin i høye doser er også avførende. Kjøp rent C-vitaminpulver på apoteket (ascorbinsyre) og bruk en teskje utrørt i vann eller juice en eller flere ganger daglig. Det pleier en å få løs mage av.

Øk mengden gradvis inntil du får løs avføring.

Spis svisker daglig.

Til frokost kan du med fordel bruke havregryn og linfrø, med melk eller Biola. Linfrø er avførende.

Med alle disse tingene, og egentlig uansett hva du forsøker, så må du tenke langsiktig. Det er vanskelig å tenke seg at dette da ikke vil virke etterhvert. Hold på, og øk mengden av disse tingene inntil magen blir løsere.

Husk daglig mosjon.

Hvis ikke dette mot formodning virker, kan du vurdere å forsøke andre typer avføringsmidler. Det er svært mye å velge mellom, og vanskelig å forutsi hva som vil hjelpe akkurat deg, så her anbefaler jeg deg en dialog med fastlege for rådgivning.

Her er en liste over aktuelle avføringsmidler:

https://www.felleskatalogen.no/medisin/atc-register/A06A%20D65


Jeg håper og tror at rådene vil hjelpe deg, og ønsker deg lykke til.