Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

26 årig kvinne kvalm i halvannen uke

Spørsmål

Jeg har i 1,5 uke snart vært plaget med kvalme. Etter fem dager fikk jeg også magesmerter. Avføring er som normalt. Har hatt problemer med magen før, sommer 2019. Da hadde jeg i en periode på 2 uker mye magesmerter, kvalme, løs avføring. Var da hos lege som ba meg se an om det gikk over. Var også hos gynekolog som mente jeg kunne ha irritabel tarm eller glutenintoleranse. Tok da også blodprøve som viste at jeg hadde lavt stoffskifte og manglet b12. Fikk da resept på b12 sprøyter. Har vært litt treg med å få tatt de men har nå fått tatt sprøytene. Gikk da også til en kostholdsveileder som anbefalt meg å kutte ned på gluten. Har gjort det siden da, spiser glutenfritt brød og prøver ellers å ikke spise så mye gluten men noe blir det. Har vært hos lege nå også, tok blodprøve og urinprøve som var helt fine. Kjente på magen og mente det ikke kunne være noe med tarmen i og med at avføringen er som normal. Var ikke hos fastlegen nå så fikk egentlig bare beskjed om at jeg måtte ordne med time hos fastlegen og eventuelt utredes videre. Men det kan ta tid før jeg får legetime hos fastlegen da det er sjeldent ledig time hos henne. Har vært borte fra jobb i to dager nå, pga kvalmen og magesmertene. Magesmertene kommer og går og kommer ikke så ofte nå som det har tidligere. Men kvalmen er ekstremt slitsom og merker jeg er veldig sliten. Noe jeg har slitt med ellers også er ofte trøtt og sovner ofte på sofaen når jeg kommer hjem, sover lenge i helgene og vil egentlig bare ligge i senga. Har tenkt at det er pga b12 mangel men nå så de jo ingenting på blodprøvene men det er vel sikkert fordi jeg nå har tatt b12 sprøyter, men jeg har jo ikke merket noe forskjell på at jeg har tatt det. Skulle ta 5 sprøyter, hvor jeg skulle ta en sprøyte annenhver dag. Er nå nesten 2 uker siden jeg tok den første sprøyta. Har du noe formening om hvorfor jeg kan ha disse plagene? Bør jeg dra til noe spesialist? eller er det noe prøver jeg kan ta hos fastlegen?

Kvinne 26
Svar

Hei.


Du er en 26 år gammel kvinne som har hatt kvalme av ukjent årsak i halvannen uke, og du lurer på hva årsaken kan være. Det kan naturligvis ikke fastslås over nett og uten legeundersøkelse, men jeg kan tenke litt høyt og generelt, og gi deg noen råd.

Det første jeg tenker på, er naturligvis graviditet. Du bør ta en gravitest, om ikke du i utgangsgpunktet kan utelukke graviditet.

Videre tenker jeg på plager fra magesekken, f.eks. syrerelaterte. Derfor kan du trygt forsøke reseptfrie syrenøytraliserende medisiner som f.eks. Zantac eller Pepcid. Hvis de lindrer noe eller midlertidig, kan det tyde i retning av syreplager.

Et tilfeldig magevirus er en annen og ikke helt utenkelig årsak, jfr at det ikke har vart lenger enn halvannen uke, og altså ikke er noe du har vært plaget med over lang tid.

Du spør om du bør dra til noen spesialist, og det synes jeg, om ikke plagene går over. Da bør du gå til spesialist i almennmedisin, hvilket de fleste fastleger er. Det er fordi almennleger tenker bredt, mens organspesialister kan mye mer om smalere tema, og det er det å få en bred vurdering du trenger. Når det gjelder hvilke prøver du bør ta, så vet jeg jo ikke hva du har tatt hittil, men i utgangspunktet er nok er grundig kartleggende samtale det viktigste for å prøve å sirkle inn hva dette kan dreie seg om. Syrerelaterte plager fra magesekken er jo f.eks. ikke noe som avkreftes eller bekreftes via blodprøver. Men siden dette med gluten har vært nevnt, så synes jeg du skal få avgjort en gang for alle om du har cøliaki eller ikke, og det gjør du med blodprøver. Sjekk også a B12-nivåene har blitt normale, selv om det ikke har noe med kvalmen din å gjøre.

Håper at svaret er til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-