Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

25-årig kvinne med periodevis blødning fra endetarmen. Hemoroider?

Spørsmål

Hei! Spm. nr 1: Jeg har ofte blødninger ved avføring. Jeg er verken gravid eller overvektig. Det varierer litt hvor mye, noen ganger ingenting andre ganger kan det se ut som mensen (men med ferskt blod). Jeg la først merke til det for ca. 4-5 år siden. Jeg har vært hos legen min 2 ganger ang dette. Hun nevnte første gang at det var hemoroider (kanskje 3 år siden), og andre gang at det har blitt dannet 2 marisker(kanskje 2 år siden). Jeg har to "klumper" ved analåpningen, men det går ikke an å presse de på plass, og det ser heller ikke ut som om det er de som sprekker når jeg blør. Jeg fikk råd om å spise linfrø, pære og drikke masse vann. Dette hjalp ikke så mye. Har også prøvd scheriproct flere ganger, som funket over en periode på 1-2 uker før det kom tilbake. Jeg beroliget meg med at det bare var innvendige hemoroider, men noen ganger blør det veldig mye. Da kan jeg tenke at det kanskje er tarmkreft, slik min tante har hatt. Er dette noe jeg bør sjekke jevnlig, eller skal jeg bare stole på det som er blitt sagt og "la det være sånn"? Det er riktignok noe som kommer og går, men når det kommer mye blod blir jeg litt ekstra bekymret.. Spm. nr 2: I tillegg har jeg noen ganger "sure oppstøt" som stopper midt på brystet. Det svir i brystet, langs med spiserøret og det eneste som hjelper på å få det bort er melk eller yoghurt, eller bare å vente litt med å spise. Dette kan komme av ulike matvarer, slik som tomat, mandler, sterk mat o.l. Noen ganger kan jeg spise tomat uten at det skjer noe "unormalt", andre ganger svir det veldig i brystet. Jeg synes det er rart at dette også kan skje når jeg spiser mandler, for det er vel en basisk matvare slik som melk? Vet du hva dette kan skyldes?

Kvinne 25
Svar

Hei.


Du er altså en ung kvinne på 25 år, som i 4-5 år har hatt periodevis blødning fra endetarmsåpningen, og du har vært til legen for dette og fått til beskjed at du har hemoroider, evt marisker (hudfolder) også. Hemoroider kan blø, og det er helt typisk at det kommer og går i perioder. Hadde du hatt kreft, ville ikke symptomene ha kommet og gått. Da ville det vedvart og blitt verre hele tiden, og etter 4-5 år hadde du isåfall vært svært syk eller død, om det hadde skyldtes kreft. I tillegg er tarmkreft en sykdom som i praksis ikke forekommer i din unge alder. Det er en sykdom for eldre aldersgrupper. Så det trenger du ikke å tenke på.

Du spør:

"Er dette noe jeg bør sjekke jevnlig, eller skal jeg bare stole på det som er blitt sagt og "la det være sånn"? "


Jeg ser ikke noe behov for at du skal sjekke dette jevnlig, men samtidig kan du en eller annen gang du blør, vurdere å la lege utføre en anoskopi (et lite rør med lyskilde, like innenfor analåpningen) for å se om det kan være noen sprekker eller rifter der, som kan blø. 


Så til brystsvien din. Det høres ut som det har med magesyre å gjøre, siden melk lindrer. Slimhinnen kan kanskje være irritert, noe som en kunne ha sett ved en eventuell gastroskopi, men samtidig tenker jeg at det ikke nødvendigvis er noe å utsette seg for, om du kan finne andre løsninger som fungerer, som f.eks. å holde deg unna matvarer du vet du ikke tåler. Du kan også kjøpe resepfri syrenøytraliserende medisin på apoteket, og bruke den ved behov. 


Håper det var greie svar. Ha det bra.