Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

23-åring med en klump i leveren: Kreft?

Spørsmål

Hei. Jeg har siden høsten 2017 hatt høye leververdier. I Februar 2018 ble jeg sendt på ultralyd for å utrede gallestein. Her ble det funnet ut at jeg hadde en klump i leveren. Ble spurt om jeg gikk på hormoner, jeg har nå min andre p-stav - men har tidligere gått på p-piller, ring, og sprøyter. Ble sagt det kunne være en adenom. Jeg ble sendt videre til MR en uke senere og venter nå på svar fra dem. Jeg har ikke hatt noe store smerter. Men det hender at jeg får en stikkende følelse oppe på hø side av magen. Men aldri langvarig. Igår fikk jeg plutselig en brennende følelse i ve ankel, gikk over etter 30min ca. Tror ikke jeg har hovne ankler. Har slitt med utmattelse og at jeg har lite overskudd i perioder. Hadde kyssesyken i 2011, ble etterhvert diagnostisert med ME. Men fikk friskmelding etter bare et år. Jeg har alltid hengt meg opp i tilbakefall og ME, hver gang jeg kjenner kroppen er utslitt. Klumpen eller svulsten som legen sa, har en diameter på 7cm. Jeg har slitt med kløe og sensitiv hud siden tenårene. Klør litt hverdag, aldri et bestemt sted, får intens kløe ca 1 gang i mnd. Der jeg klør blir huden rød med engang, og blir hoven/hvit. Fått Telfast som jeg tar ved utbrudd. Ikke fått noe diagnose på dette, hadde som tenåring et par utbrudd av elveblest om sommeren. Har aldri synlige merker ved klø utbrudd, er bare huden som plutselig kan klø intenst. Men kan få blodutredelser etter intens kløe, skjedd en gang på lårene. Har nedsatt matlyst, ingenting som frister og føler meg sjeldent sulten. Merket først i dag at avføringen var lysere enn den pleier, orange/gul/brun. Urinen er også mørkere enn vanlig, samme type farge som morgenurinen hele dagen. Er ikke allergisk mot noe. Synes svulst er et skummelt ord. Ville ikke almenntilstanden vært dårligere hvis det er en ondartet svulst? Hvis den er godartet, hva er behandlingen? Blir den fjernet? Hvordan kan tidlig gulsott oppdages, blir man helt gul i øynene med engang eller kommer det gradvis? Kan det være noe annet?

Kvinne 23
Svar

Hei.


Du har altså fått påvist en "klump" i leveren ved ultralyd, og nå har du vært på MR for å undersøke denne nærmere, for å få et svar på hva det er.

Å være i en slik situasjon som du er nå, er ikke hyggelig i det hele tatt, og ethvert menneske vil som du nå, tenke mye på dette, lure på hva svaret er, om det kan være ondartet osv. Det er helt normalt, og dessverre må en leve med den usikkerheten inntil svaret kommer. 

Det er absolutt umulig å prøve å "tenke seg frem" til hva som er det mest sannsynlige svaret, ut fra slike ting som du tar opp her; almentilstand, små endringer i avføring og vannlating, 30 minutter med smerter i en ankel osv. 


Det jeg kan si om dette, er følgende:


Det er ikke mulig å si noe om hva kulen er eller ikke er, før svaret på MR-bildet kommer. Og først da vil det være mulig å si noe om behandling / ikke-behandling, slik du også spør om her. Godartede svulster blir ikke nødvendigvis fjernet, om ikke de gir noen symptomer eller plager. Ofte er det bare kontroller som blir anbefalt, for å se om de vokser. Svært mange mennesker har kuler, oppfylning og cyster både her og der i kroppen, inklusiv i leveren, uten å vite om det, og lever lykkelig uvitende om det. Noe av ulempen med vår tids meget nøye undersøkelsesmetoder, og den lette tilgangen til helsetjenester, er nettopp at friske mennesker dessverre ofte får rede på slike ting som de overhodet helst ikke hadde ønsket å vite noe om, som f.eks. godartede kuler, som gir grunnlag for masse bekymringer og spekulasjoner i utredningsfasen, før sikre svar foreligger. Det er jo svært sannsynlig at du er blant den store menge slike uheldige mennesker, som dessverre har fått tatt bilder av ting de ikke burde ha fått tatt bilde av. Du er ung, kun 23 år, og sannsynligheten for ondartet sykdom er da generelt sett særdeles mye lavere enn i høyere aldersgrupper.  Der er forøvrig ingenting i noe av alt det andre du forteller om, som taler i retning av kreft. Jeg anser de andre tingene du forteller om, endret farge på avføring og urin, forbigående smerter i ankel osv, som helt tilfeldige ting som ikke har med hverken sykdom eller kreft å gjøre, og som i alle fall ikke kan brukes til å tolke hva kulen i leveren din er.


At din almentilstand er god, taler naturligvis også mot kreft, slik du er inne på selv.


Jeg har full forståelse for at det er ille å gå å lure på hva dette er og ikke er, og siden du kun får "ro i sjelen" ved å få svar på MR-bildet, så synes jeg du skal ringe fastlegen din og høre om svaret er kommet, og hvis ikke det er kommet, så ber du fastlegen om å kontakte deg straks det kommer. Begrunn dette med å forklare at du er så bekymret at du ønsker og trenger å få høre svaret snarest mulig.


Du spør om gulsott: Nå har jo ikke du det, så det blir et generelt svar, som ikke har noe med deg å gjøre:

Gulsott er en betegnelse på at der er en økt mengde i kroppen av et gult stoff som heter bilirubin. Bilirubin har vi alle, og nivåene av bilirubin stiger ofte ved sykdom i leveren. Det sees ved at en blir gradvis mer og mer gul på det hvite i øynene, og etterhvert i huden også. Blodprøver vil kunne vise om en har økte eller normale nivåer av bilirubin. Dersom du ikke er gul, så trenger du ikke å ta den prøven. 


Håper at svaret kan berolige deg noe, ha det bra.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-