Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

22-åringer med anfallsvise magesmerter. Fått stilt diagnosene gallestein og magekatarr.

Spørsmål

Hei. Jeg har en venninne i Sverige på 22 år som har hatt en lang historie med migrene og går på medisiner for det. Hun har også over de siste årene kjent litt smerter i brystområdet. Dette har leger i Sverige prøvd å finne utav hva kan være. De testet henne for hjerteabnormalitet, men fant ingenting unormalt. Hun lot det derfor gå og levde med disse periodiske "brystsmertene". Men siden april i år har hun fått 1-2 kraftige anfall hvor hun har hatt utrolig vondt i dette området, samt magen og besvimt på jobben. En ny lege fant ut at de antatte "brystsmertene" og anfallene skyldtes gallestein. Disse skal en kirurg i Sverige fjerne i september/oktober. Men hun har fortsatt episodiske tilfeller hvor hun får utrolig vondt i magen. Legen hennes trodde det kunne skyldes magekatarr, da hun fikk "Omeprazol" som fungerte mot smertene. Hun drikker lite til ingen alkohol og har begynt å endre spisevaner (ikke for sterk mat, ikke for fet mat osv til hensyn for gallesteinene). Hun har også endret migrene medisin (da legen oppfordret til det pga gallesteinene), men denne kan hun ikke ta i full dose av da det gjør henne helt yr. Nå til dags har hun i løpet av en uke vartfall en til to episoder med ekstremt vondt i magen eller migrene. Hun føler seg helt håpløs, da hun var relativt frisk før de siste 6 mnd. Nå kommer smertene oftere og det blir bare mer og mer vondt. Hun er ellers i ok form, 75kg og 170 høy. Hun kjenner ikke til noen andre i familien som har dette. Jeg er selv bioingeniør og vet hvilke blodprøver man burde ta for å blant annet se lever, galle og pankreas-funksjon, men hun har ikke mulighet til å bli testet i Norge før september. Så mine spørsmål er hva du tror dette kan være(kan det være pakreatitt)? Hvilke undersøkelser (gastroskopi feks?) og prøver burde tas? Eventuell hvilken behandling anbefaler du? Dette er en forferdelig vond situasjon å være i, både for hun og meg, da hun blir mer og mer preget av dette. Hun har påvist migrene og går foreløpig på medisinen (bare halve doser da hun blir så yr av dem): "Metoprolol Sandoz 100mg" For magesmertene har hun fått anbefalt og inntatt "Omeprazol Pensa 20mg", som hun synes hjelper til å kjenne seg bedre, men hun slutter å bruke den når hun føler seg bedre for å hindre å bli avhengig av den. Hun inntar også ved behov foreløpig "Ranitidin Sandoz 150mg", som hun synes gir minst effekt, og "Novalucol", som hun synes virker ok. Takk på forhånd for svar!

Kvinne 22
Svar

Hei.


Din venninne har altså fått stilt to diagnoser allerede, på dette spørsmålet som du stiller her nå: "Hva det kan være?" 

Diagnosene er gallestein og magekatarr. Jeg vet ikke hvordan disse diagnosene har blitt stilt, dvs hvilke undersøkelser som er gjort for å komme frem til diagnosene, noe som er avgjørende for å vurdere sannsynligheten av hvor korrekte disse to diagnosene er. Hvis hun f.eks. har fått påvist gallestein med ultralyd, så har hun jo udiskutabelt gallestein, for eksempel, og det vet vi kan gi slike smerter som hun har. Hvis hun hadde gjennomgått gastroskopi, og en fant sykdom i mage / spiserør, så ville jo det også være objektive fakta. Hvis ikke hun har påvist sykdom ved gastroskopi, så kan f.eks. begynnende eller forbigående lindring av syrenøytraliserende medisiner slik hun bruker, også indikere at det kan handle om smerter fra magesekk. Du skriver at hun fikk Omeprazol (syredempende) og at det hjalp godt. Det tyder avgjort på at smertene hennes kan komme fra magesekk, med andre ord den diagnosen (også) er korrekt. Du forteller at hun sluttet å bruke disse, fordi hun var redd for å bli avhengig av de. Det blir man ikke, noe du godt kan si til henne, for det er jo viktig at hun bruker medisin hun blir bedre av. Det er jo det man ønsker.


Jeg forstår ikke hvorfor hun ikke kan ta aktuelle blodprøver i Sverige, slik du nevner. Det gjøres jo der som i Norge, på samme indikasjoner og for samme problemstillinger. Jeg antar også at legene hun har vært hos, enten kanskje allerede har tatt disse, eller ikke funnet indikasjoner for det.

Pankreatitt slik du nevner, synes jeg ikke dette høres ut som, blant annet pga den anfallsvise karateren, og fordi man etter alt å dømme allerede har funnet forklaringer på smertene hennes.


Det er nok også vanskelig for deg å skulle være rådgiver og venninne og informasjonsformidler i hennes situasjon, så mitt beste råd til deg og spesielt til henne, er at hun oppsøker lege der hun er, enten det er Sverige eller Norge, om hun ikke har det bra. Da vil hun kunne få nødvendig oppfølging, inklusiv eventuelt nødvendige blodprøver eller andre undersøkelser som f.eks. gastroskopi. Er situasjonen ille nok, vil en også ha muligheter for å fremskynde operasjon av gallestein, hvilket kanskje er det som må til for å gjøre henne frisk.


Alt i alt synes jeg det høres ut som det er stilt korrekte diagnoser for henne, så spørsmålet nå er sannsynligvis mer å få optimal behandling, enn å utredes videre. Ønsk din venninne god bedring fra meg, og oversend gjerne svaret her til hennes informasjon.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-