Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

21-åring med oppblåst mage

Spørsmål

Hei. Jeg var på ferie i utlandet (Gran Canaria) forrige uke, og sliter nå utrolig mye med det jeg tror er luft i magen. Det skal sies at under hele oppholdet, som varte i en uke spiste jeg bla. salat både frokost og middag, og spist en del frukt. Jeg har nå gått med konstant svær mage i over en uke, og lurer på om dette er normalt. Idag var jeg på apoteket og kjøpte en pakke Redugas. Synes ikke dette hadde så stor effekt. Har du noe tips til hvordan man kan få ut luften, evt andre legemidler? Dette begynner å bli skikkelig irriterende, og går utover hverdagen min da det feks er vanskelig å trene. Synes dette er så rart, og begynner å lure på om jeg "bare" har lagt på meg, selvom jeg nesten ikke har rørt noe usunn mat iløpet av oppholdet og ellers har et ganske så sunt kosthold. På forhånd takk.

Kvinne 21

Kvinne 21
Svar

Hei.


For å begynne med ditt konkrete spørsmål om dette "bare" skyldes vektoppgang, så er nok det lite sannsynlig, for det er ikke mye man klarer å legge på seg på en uke. Du var på Gran Canaria, et sted som ikke har noen særlig anderledes bakterieflora eller andre sykdommer enn det vi har her til lands, så direkte sykdom kan du nok i utgangspunktet utelukke. Din oppsvulmede mage behøver for den saks skyld ikke ha noe å gjøre med uken i Gran Canaria å gjøre i det hele tatt, det kan være tilfeldig at det oppstod etter den turen. Eller en kan tenke at du kanskje har spist litt anderledes der enn her hjemme, og at det er midlertidig endring i magefunksjonen som følge av dette.

Hvis der er luft i magen som er årsaken til at magen din oppleves som oppsvulmet nå, så kan du forsøke Minifomtabletter, som du kan kjøpe reseptfritt på apotek. Fysisk bevegelse er også gunstig for å få ut luft.

Det er svært sannsynlig at dette er tilfeldige og forbigående forandringer i magen som ikke skyldes sykdom, og som vil gå over av seg selv, og du kan derfor trygt se dette an.

Men hvis det vedvarer og du er skikkelig plaget av det, kan du heller etterhvert vurdere en tur til lege for å få det sjekket, blant for å se om det faktisk skyldes luft, slik du tenker nå. Det er jo fullt mulig, men helt teoretisk sett kan en jo tenke på andre årsaker også. Siden du er en ung kvinne i fertil alder, vil det kanskje være greit å ta en svangerskapstest også, om du har hatt ubeskyttet sex de siste månedene. Det skal en alltid ha en lav terskel for å gjøre hos kvinner med uklare mageplager.

Håper det var et greit svar, ha det bra.