21-årig kvinne med vondt i magen i 3 uker

Spørsmål

Jeg har de to snart tre ukene slitt med vondt i magen. Disse magesmertene sitter midt i magen og kommer i rykk og napp gjennom dagen. Kan gå noen timer uten vondt, så får jeg vondt i en time, også er jeg smertefri igjen. Mange av dagene har jeg også nedsatt appetitt, og jobbr hardt med å få i meg mat. Ingen problem med å drikke. Jeg har hart avføring hver dag, og det å ha avføring har også vært med å lette på smertene. Legger ved et bilde av avføringen dersom det kan gi noe mer indikasjoner og hjelp for dere. Har ikke hatt noe redusert allmentilstand, men smertene i magen føles som sikkelig mageknip. Hva bør gjøres? Bør lege oppsøkes eller har du noen forslag på hva dette kan være? Slik avføringen er på bildet har den nesten vært hele tiden.

Kvinne 21

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg har sett på bildet av avføringen din, og den er helt klart innenfor normalen, så der er ingen informasjonsverdi.

Du er en ung og frisk jente på 21 år, og smertene har kun vart i 2-3 uker. Du har tidvis dårlig apetitt, og i tillegg føler du at det hjelper noe å ha avføring. Det tyder i retning på at smertene kommer fra mage-/tarmsystemet.

Har du vært på utenlandsreiser i det siste? Isåfall er det relevant å tenke på parasitter m.v., og kanskje få sjekket dette med en avføringsprøve som du tar med til fastlegen. Det kan også være et uspesifikt magevirus, som går over av seg selv.

Jeg tenker at du kan se dette an noe, siden du ikke er generelt dårlig og syk, men hvis det ikke viser noen tendens til å gå over, bør du heller vurdere en legesjekk.  Hos kvinner i fruktbar alder og med magesmerter av ukjent årsak bør en alltid tenke å muligheten for graviditet, selv om sannsynligheten er forsvinnende liten, i praksis nær null, når du bruker p-stav. Men det er nå ingenting som er 100% her i verden, spesielt ikke når det gjelder kropp og helse. Jeg ville bare ha nevnt det for ordens skyld, så ikke vi utelukkende henger oss opp i mage-tarmsystemet. 

Hvis du ender hos legen med dette, dvs hvis mageplagene ikke går over, så er det også relevant å sjekke om du kan ha cøliaki eller laktoseintoleranse. Spesielt cøliaki kan ikke helt sjeldent arte seg på atypiske måter, slik at en ikke kommer på tanken uten videre. 

Håper du snart blir god igjen, og at svaret var til nytte for deg. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-