21 år gammel kvinne med akutte magesmerter og kraftig diare

Spørsmål

Store magesmerter, nedre delen av magen, gul avføring og diare. På toalettet flere ganger i timen, Oppkast i går (fredag 25). Ikke tegn til bedring, perioder løpet av dagen der det gjør mer vondt. Kvinne 21 år. Veldig vondt

Kvinne 21

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det er nesten fire døgn siden du skrev til oss om dine akutte magesmerter og diare, og jeg antar mye har endret seg og blitt avklart siden det, kanskje du er frisk igjen allerede? Du har ikke stilt noen spørsmål til oss, men jeg kan kommentere det du har skrevet: Du er altså en ung kvinne på 21 år, formodentlig frisk forøvrig, siden du ikke har skrevet noe annet. Så har du altså fått akutte magesmerter og kraftig diare. Da høres det ut som om du har fått en akutt mageinfeksjon, oftest forårsaket av virus. Alternativt en matforgiftning. Begge deler vil gå over av seg selv, og det finnes ingen medisinsk behandling som kurerer dette, -men det er heldigvis noe som går over av seg selv. Mens man venter på å bli frisk, er det viktig å ikke bli uttørket / dehydrert pga væsketapet fra diareen. Det er derfor anbefalt å drikke rikelig, fortrinnsvis noe med både sukker og salt, for en mister salt med diareen. Et godt tips er å blande 1/3 eplejuice med 2/3 Farris, da får du en blanding av sukker og salt som taes lett opp fra tarmen. Isotone sportsdrikker som f.eks. Gatorade eller Powerade er også gode alternativ. Med isoton menes at de har samme saltholdighet som kroppsvæsker, og derfor taes svært lett opp fra mage-tarmsystemet, uten å måtte fordøyes. En god måte å finne ut om man har drukket nok eller er dehydrert, er å se på urinen. Er den mørkegul, så trenger man mer væske. Har en drukket så mye at urinen er fargeløs som vann eller svakt lysegul, er en ikke dehydrert. Blir diareen i heftigste laget, man en stoppe den med Imodiumtabletter, som kjøpes reseptfritt på apotek. 

Naturligvis kan kraftige magesmerter være et symptom på alvorligere tilstander også, f.eks. blindtarmsbetennelse, og derfor må man naturligvis vurdere tilstanden underveis: Blir en gradvis bedre, kan en ta for gitt at det er en akutt mageinfeksjon, jfr over, men skulle smertene øke eller ikke avta, og en blir alment påvirket og dårlig, må man naturligvis oppsøke lege.

Håper det var grei informasjon. Fortsatt god bedring.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-