20-åring med blod på toalettpapiret

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 20 år! For omtrent to uker siden oppdaget jeg blod etter avføring på papiret. Siden da har dette foregått etter hver gang jeg har avføring (4-5 ganger i uken). Jeg har ikke observert noe blod i selve avføringen eller i doen, det er kun på papiret. Det er noe smertefullt under avføringen, men har ikke smerter ellers. Jeg misstenker selv derfor at der bare kommer fra selve endetarmen (kan ikke se noe sår). Jeg er litt bekymret for hva dette kan være. Har opplevde dette et par ganger før men da har det bare vært et engangstilfelle. Avføringen er ellers helt normal. Jeg er usikker på om jeg burde oppsøke en lege. Jeg er ellers en frisk og sprek jente.

Kvinne 20

Kvinne 20
Svar

Hei.

Blod fra endetarmen kan generelt sett være et tegn på alvorlig sykdom, men sannsynligheten for dette øker med økende alder. Statistisk og rent tallmessig sett er det svært mye vanligere at det skyldes ufarlige tilstander som f.eks. hemoroider eller fissurer, små sprekker i endetarmsåpningen. Hemoroider er ufarlige utposninger på blodårer i endetarmsåpningen.

Du er kun 20 år, og sannsynligheten for at dine endetarmsblødninger skulle skyldes alvorlig sykdom er pga alderen din særdeles liten. F.eks. kreft i mage/tarmsystemet forekommer knapt i din aldersgruppe. I tillegg er du frisk forøvrig og har ingen andre symptomer som taler i retning av sykdom. Alt i alt er det derfor svært sannsynlig at dine blødninger skyldes f.eks. hemoroider eller fissurer. Det kommer blod på papiret når du tørker deg, men ikke forøvrig. Det tyder også på at det er noe som blør helt ytterst i endetarsåpningen, der papiret kommer i kontakt med hud/slimhinner.

Du sier at du er usikker på om behøver å oppsøke lege for dette. Som du forstår av det jeg har forklart ovenfor, er det svært sannsynlig at dette skyldes hemoroider eller fissurer, -noe du ikke behøver å oppsøke lege for. Man trenger kun behandling for hemoroider om det gir plager, ikke forøvrig. Hemoroider kan forsvinne av seg selv, og det er i så måte viktig å holde avføringen myk, fordi kraftig pressing ved evt forstoppelse forverrer hemoroider. Og god hudpleie er viktig, så kanskje du i en periode skulle forsøke å dusje etter toalettbesøk, fremfor å bruke papir. Og så kan du forsøke reseptfrie hemoroidermidler på apoteket (Stikkpiller / salver, f.eks. Scheriproct stikkpille og salve)

Dersom blødningene da avtar og stanser etterhvert, trenger du ihvertfall ikke oppsøke lege.

Så alt i alt synes jeg du kan se dette an og forsøke overnevnte råd, men gir det seg ikke eller blir verre, eller om du mot formodning skulle få andre symptomer, så er det nok riktigere med en tur til fastlegen for å få dette undersøkt. Om du vil, kan du også oppsøke fastlegen nå bare for å få en bekreftelse på mine antagelser her. Det går fort og greit ved at legen ser på endetarmsåpningen din, ingen "verre" undersøkelser.

Det at du ikke ser noe selv, betyr ikke at du ikke har hemoroider, for de kan sitte rett innenfor endetarmsåpningen også.

Håper dette var greit svar, ha det bra.