Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

20 år og redd for tarmkreft.

Spørsmål

Hei. Jeg har helseangst, og jeg er veldig bekymret for at jeg har tarmkreft. Mi har tarmkreft i familien. Bestemoren til moren min fikk det når hun var rundt 70 år. Det står på mange steder at det er veldig sjeldent og få det i min alder. Jeg spiser ikke veldig sunt og drikker nesten ikke vann, men jeg trener. Spiser mye sukker/brus. Jeg har vært en del oppblåst og har hatt hyppig avføring. har også vært forstoppet en del ganger og sliter også med hemorider. Tok en avførings test for et år siden for blod i avføringen, men det var ikke noe. Mi har flere som har mageplager familien. Moren min har irritabel tarm, lillesøstra mi har laktoseintoleranse og faren min har hemorider. trenger jeg og være bekymret for tarmkreft i mine alder? evt er det lurt og bestille en time til legen for og avklare om jeg også har irritabel tarm eller noe lignende? kvinne, 21 år

Kvinne 21
Svar

Hei.


Du er kun 20 år, en alder da tarmkreft i praksis knapt oppstår. Det er ikke noe man trenger å tenke på i det hele tatt i din alder. Og når du i tillegg på ingen måte har symptomer som kan tyde på tarmkreft, er det ytterligere helt uaktuell problemstilling. Det dette handler om, er tanker om tarmkreft, og ikke reell mulighet for tarmkreft, og akkurat det er det viktig at du blir bevisst på, for tanker er jo som kjent ikke farlig, og tanker om kreft er noe helt annet enn reell kreft.

Du er en del oppblåst og har hatt hyppig avføring og forstoppelse om hverandre. Dette er så vanlig å ha i perioder, at det ikke behøver å sees på symptomer på sykdom.  Det kan mest sannsynlig tilskrives tilfeldighetenes konto, og kanskje ditt ikke spesielt sunne kosthold med mye brus osv, også kan spille inn. Du kunne jo begynne med å endre på det, og se om magen da vil fungere greiere. Alt en spiser og drikker påvirker mage-tarmfunksjonen, fra dag til dag. Blir dette er problem for deg i hverdagen, så kan du vurdere en tur til fastlegen din for å sjekke om du kan ha noen medisinsk tilstand som forklarer dette, f.eks. laktoseintoleranse, slik søsteren din har. Laktoseintoleranse har ofte en genetisk komponent, så det er ikke irrelevant å tenke på dette. Du behøver ikke å sjekke "om du har irritabel tarm", fordi det er jo egentlig ikke en sykdom, men mer en "merkelapp" på mageplager som en ikke finner noen sykdomsforklaring på. Det er en diagnose som ikke kan påvises med noen undersøkelser eller metoder, og det er en ekslusjonsdiagnose, dvs en diagnose som kun kan stilles når en har utelukket alle mulige andre påvisbare årsaker til mageplager. Og siden det ikke finnes behandling, og det ikke er farlig eller noe som helst, så kan en jo spørre seg om hensikten med å få en slik "merkelapp".  Det måtte i så fall være å få slippe å tenke mer på om en har noen sykdom eller ikke, dvs ha en forklaring på mageplager.

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-