Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

2 år med mageplager, er redd for kreft

Spørsmål

Hei, Jeg har de siste to årene hatt mye problemer med magen. Dette gjelder store menger med luft (som forsterkes av måltid), i perioder kvalme i forbindelse med spising, friskt blod på papiret og i doskåla ved avføring (har hemorider og rift og det er ikke blandet i avføringen og dette er noe jeg har slitt med de siste 15 årene). Blodet kommer og går. Det kan være hyppig en måned, og helt borte i andre lengre perioder. Jeg føler også at det ofte er hardt når jeg tar på nederste delen av tykktarmen på venstre side. Allmentilstand er fin, blodprøver fra Januar var fine og jeg er fysisk svært aktiv. Har vært vegetarianer i 11 år og går fast på somac etter påvist dårlig lukkemuskel til spiserør. Tok avføringsprøver for litt over et år siden, og de fant ikke noe der. Jeg bekymrer meg mye for tarmkreft, og bekymringen går tidvis kraftig ut over min livskvalitet i form av angst.

Mann 34
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål, men fortalt at du bekymrer deg for kreft, pga mageplagene dine. Siden du har gått med det i to år allerede, og ikke blitt noe sykere, er kreft svært lite sannsynlig. Din relativt lave alder taler også mot kreft, statistisk sett, da dette er en sykdom som i flertallet av tilfellene oppstår med økende frekvens med høyere alder. Du var til legeundersøkelse i januar, og da hadde du mao. hatt plagene en god del tid. Da ble det ikke funnet noe galt, og det taler imot kreft. Alt i alt er det på ingen måte kreft jeg tenker når jeg leser det du har skrevet til oss her. Men du er jo plaget av dette, både av magen og av angsten for kreft. Da tenker jeg at det kan være rett for deg å gå til fastlegen igjen, for å se om du kan få nøstet videre i dette, slik at du kan få en eventuell forklaring, og noen eventuell hjelp eller behandling, om det trenges. 


Blodet i doskåla ville jeg vært relativt lite opptatt av, siden det ser ut som at du vet årsaken, -hemoroider. 

Men de andre plagene virker jo ugreie, dette med mye luft og kvalme. Jeg tenker at det er viktig å sjekke om du kan ha cøliaki eller andre matvareintoleranser, og i tillegg er det svært viktig å sjekke  vitamin B12-nivåene uansett, siden du er vegetarianer, for da er det lett å få B12-mangel. Er man veganer, vil man nesten garantert få B12-mangel etter en del år, hvis man ikke bruker B12-tabletter.

En annen ting er at Somac kan gi mageplager som bivirkning, faktisk. Så hvis ikke du finner noen annen forklaring, kan faktisk det også vurderes, og da må du jo isåfall finne en annen medisin for spiserørssykdommen din. Diare og oppblåsthet er kjente og beskrevne bivirkninger av Somac.


Håper at informasjonen og rådene kan være til nytte, lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-