Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

19-årig kvinne med mye kraftige magesmerter. Hva kan det skyldes, hva kan gjøres?

Spørsmål

Hei, jeg har hatt forstoppelse i flere år uten at det har plaget meg noe spesielt. Men i januar i år fikk jeg plutslige så sterke smerter i magen at jeg ikke klarte og sove eller komme meg opp av sofaen. Etter det har smertene vært litt opp og ned. Konstant der, men blir mye verre om jeg er aktiv, sitter, står eller rett etter jeg spiser. Av og til får jeg så vondt at jeg ikke klarer å stå oppreist og må bli hentet av ambulansen. En som tok ultralyd av magen min sa at smertene mine ligger der tarmen er og i det området. Det gjør vondt når noen tar på magen min også. Jeg har prøvd høye doser av Movicol i lengre perioder og mange andre avføringsmidler. Ingenting har funket. Var nettopp til røntgen hvor de sa det er masse igjen. Uansett hvor mye avføringsmidler jeg tar, blir jeg aldri helt tømt. Jeg går på do og bæsjer opp til flere ganger i døgnet, men blir aldri tømt. Har prøvd å spørre fastlegen om det er noe annet jeg kan prøve,men blir bare bedt om å ta Movicol som tydeligvis ikke fungerer. Hva kan jeg gjøre? Er så lei av å være syk!

Kvinne 19
Svar

Hei.


Du er altså en ung kvinne på 19 år, som har betydelige plager fra magen, så vondt at du tidvis blir sendt på sykehus med ambulanse. Du forteller om forstoppelse, og bruker medisiner mot dette, men samtidig ser jeg at du skriver at du har har avføring flere ganger i døgnet. Da er jeg slett ikke sikker på om det faktisk er forstoppelse som er problemet ditt, siden du faktisk får ut avføring hver dag, flere ganger. Og du forteller jo også at du har hatt forstoppelse i flere år før du fikk magesmerter, hvilket også kan tyde på at magesmertene dine kanskje har en annen årsak enn forstoppelsen din.


Du spør om hva du kan gjøre, for du er åpenbart lei av å ha det slik. Da tenker jeg at dersom man skal behandle noe eller gi råd om noe, må en først vite hva en faktisk skal behandle, for behandling / medisiner / råd vil jo fullstendig avhengig av hva årsaken er til smertene dine.

Og det er altså ikke gitt at det er forstoppelse, tenker jeg ut fra det du har fortalt om her.

Jeg synes derfor at du skal oppsøke legen din påny, for å bli utredet videre for mulige årsaker. Nå vet en jo allerede mye om hva slags sykdommer du ikke har, siden du har vært til både ultralyd og røntgen, men det du trenger er jo ikke bare å vite hva slags sykdommer du ikke har, men om du har en eller annen tilstand eller sykdom som forklarer smertene dine. 

Jeg synes for eksempel at det er viktig at du får utelukket cøliaki, som både er relativt uvanlig, hyppig oversett, og som kan gi magesmerter. Det undersøkes i første omgang med blodprøver. 


Som jeg håper jeg har klart å forklare deg, så kan jeg ikke komme med konkrete forslag til behandling eller tiltak, så lenge årsaken til plagene dine nødvendigvis er avklart, så for å jobbe videre med en løsning på dette, bør du følge mitt råd her om å bli utredet videre for dette, inntil evt årsak er funnet, for da vil en kunne ha muligheten for å si hva som kan hjelpe deg.

Jeg håper informasjonen er til nytte, og ønsker deg lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-