Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Våknet av kraftige magesmerter

Spørsmål

Jeg voknet i natt av kraftige magesmerter i nedre mageregion (under midja).
Det er ikke menssmerter, og jeg er ikke gravid,og har ingen barn. Smertene har jeg hatt et par tre ganger før, med flere års mellomrom. Det går over i løpet av en liten time, uten at jeg gjør annet enn å vente å pakke meg inn i et varmt teppe. Smertene er rytmiske, kommer og går nesten som rier, og det er så vondt at jeg blir kaldsvett. Jeg er ellers helt frisk, og har ingen symptomer på noe som helst, og er i jevn aktivitet. Jeg lurer på om dette rett og slett kan være kolikk. Mitt spørsmål er som følger; Kan voksne få kolikk? Hva hjelper når smertene setter inn?

Takknemlig for svar.

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

Beskrivelsen din av smertene kan godt passe med luftsmerter, som er den "voksne" varianten av kolikk. Likevel er det andre diagnoser man også kan tenke seg, feks. nyresten? Hvis plagene er hyppige eller hvis du er bekymret for dette bør du ta en prat med legen din som kan undersøke deg og kanskje gi et sikrere svar enn hva jeg kan over internett.

Luftplager kan behandles med en del preparater som selges uten resept på apoteket. Videre bør du ta deg god tid når du spiser og passe på at du ikke "sluker" for mye luft. Tenk gjennom kostholdet ditt og vurder om det er mye rå grønnsaker eller mye kullsyreholdige drikker som kan gi luftplager.