Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Medisiner mot irritabel tarm?

Spørsmål

Stressrelaterte magesmerter
Jeg har i mange år hatt plager med at magen blåser seg opp og blir svært smertefull når jeg minst trenger det. Det blir gjerne utløst av en liten spenning, en stressituasjon eller en skuffelse. Før en frist eller et arrangement som jeg er ansvarlig for, før en fest, eller når det er noe jeg ikke får til. Og disse hendelsene kan være bagateller som hodet mitt raskt takler og innser at dette kan jeg leve med, dette er ikke verdens undergang – eller okay, da må jeg bare endre planene litt. Men selv om den psykiske påkjenningen er liten og raskt overvunnet, har den satt i gang en prosess i magen som ikke lar seg stoppe. Oftest blir luftplagene det mest uttalte – magen buler ut som en ballong og er helt totalt sprengt. Andre ganger er det bare en smerte som sitter et sted i tarmen og gjør det slitsomt å fungere, uten at det blir så mye luft. Det tar timevis før jeg får noe luft ut – verken oppe eller nede, og smertene kan holde seg der i et par dager, eller gå tilbake for så å komme igjen etter noen timer.
På et tidspunkt trodde legen min at dette var relatert til galleblæra, da det ofte er i det området det starter. Jeg hadde noen små steiner i den, og fikk derfor fjernet galleblæra. Plagene var mye bedre lenge – men ikke helt borte. Og nå er det i ferd med å bli oftere og oftere igjen. Når det er på sitt verste, tar jeg Voltaren stikkpille som gir god effekt etter en times tid. Det jeg lurer på er om det finnes andre midler som kan få tarmen til å slappe av når dette setter i gang. Jeg har hatt barn som hadde kolikk i spebarnstida, og registrerte at kokt vann med litt sukker i fikk babyen til å roe seg. Finnes det ikke noe som kan virke tilsvarende på dette – slik at jeg slipper å bruke så mye reseptbelagte medisiner på en tilstand som opptrer så ofte og sannsynligvis er utløst av en psykisk impuls. (Kan ellers opplyse at fordøyelsen fungerer normalt.)
Hilsen kvinne, 51 år, 168 cm, 54 kg

Svar

Hei.

Det kan se ut som at du kan har det som kalles irritabel tykktarm. Symptomene passer veldig bra med den diagnosen. Spesielt oppblåstheten og det at psykisk stress utløser det. Hør med legen din om ikke han er enig i det.

Hvis det er diagnosen, så er grundig informasjon om tilstanden regnet som den viktigste behandlingen, og ingen medikamenter har spesielt god effekt.
Men jeg vedlegger her en oversikt ifra Norsk Elektronisk Legehåndbok, om mulige medikamenter som kan forsøkes mot irritabel tykktarm. Ta gjerne den med til legen din og diskuter om noe av det burde vært prøvd.

Sitat:

"Pasienter med irritabel tarm har en betydelig placeborespons, 40-70%, i kliniske forsøk
Bare unntaksvis er det indikasjon for medikamentell behandling
Antidepressiver
Metaanalyser viser effekt av antidepressiver, samme grad av effekt for tricykliske antidepressiver og SSRI. Effekt på samme nivå ble også funnet for psykologisk behandling 53,58-59
NNT 4 for begge behandlingsformene
Antikolinergika
Blir brukt endel, men mangler dokumentasjon på effekt
Motilitetsregulerende medikamenter
Har ikke vist overbevisende effekt og Prepulsid (cisaprid) er avregistrert
Metoklopramid anbefales ikke60
Antispasmodika
Cimetropium, pinaverium, trimebutine, og peppermynteolje er funnet å være bedre enn placebo (Ia) 52-53
Peppermynte-olje viser en lovende effekt (NNT 2,5) i studier hvor behandlingen er gitt i form av kapsler. Slike kapsler er ikke tilgjengelige ved norske apotek. Dråper kan gis som beskrevet i pakningsvedlegg med forbehold om at effekten ikke nødvendigvis tilsvarer det som er rapportert fra studiene
Kinesiske urter
Er vist å ha effekt hos noen pasienter61, men effekten er usikker og studiene har metodiske svakheter, som dokumentert i en systematisk oversikt (Ia)62
Urtemedisiner og kosttilskudd kan ha alvorlige bivirkninger, inkludert leversvikt
Serotonin (5-hydroksytryptamin = 5HT) reseptor antagonister og agonister
Er vist å øke antall smertefrie dager og bedre diaré-plager, men forskjellen til placebo er ikke stor63
Alosetron64-65 (5-HT3 antagonist) og tegaserod66-67 (5-HT4 antagonist) er nå begge avregistrert fra alle markeder på grunn av farlige bivirkninger (henh. iskemisk kolitt og økt kardiovaskulær risiko)
Melatonin?
Inntak av melatonin 3 mg ved sengetid i en to ukers studie hos pasienter med søvnproblem og irritabel tarm ga mindre magesmerter og redusert sensibilitet for rektale smerter uten å påvirke søvn og ev. psykisk ubehag (Ib)68
Linaclotid
Ikke registrert i Norge. Er under utprøving
Er en eksperimentell peptid-agonist som er vist å lindre ubehag og smerter i magen hos pasienter med irritabel tarm og forstoppelse (Ib)69-70
Opiater bør ikke gis til pasienter med irritabel tarm i fravær av studier som viser at fordelene med slik behandling oppveier for ulempene"

Tilleggskommentar fra meg:
Surmontil er et "gammeldags" antidepressivum, og det ble brukt en del især tidligere, mot plager fra irritabel tarm. Jeg har sett noen pasienter som har hatt god effekt av dette. Det er ihvertfall ufarlig å forsøke i så lave doser som er aktuelt. Diskuter dette med legen din.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-