Magesmerter uten at man finner årsak

Spørsmål

Hei Nina. Leste nettopp denne sakem med stor interesse. https://www.lommelegen.no/annet/legesvar/mavesmerter-muligens-fra-galleblaere/69021906 . Jeg har hatt galleveissmerter i årevis utem at man har klart å identifisere årsaken. Jeg har tatt utralyd 2g, gastroskopi 2g, endoskopi, CT og MRCP sant div blodprøver og avføringsprøver. Jeg mener mine smerter skyldes biliary dyskinesia slik det blir beskrevet på amerikanske nettsider. Men jeg blir fortalt at Hida scan eller scintigrafi gjør man ikke i Norge. NSer du skriver om dette i ovennevnte lenke. Nå sist på Ullevål sykehus sa de at de ikke har mer å tilby meg. Kan du gi noen råd. Er så sliten etter 9år med dette. Får vedvarende krampesmerter som setter meg helt ut.

Kvinne 57

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Det høres ut som at du har hatt en vanskelig vei med magesmertene dine, men at du har blitt godt utredet. Det er mulig at du ville vært en som kunne ha hatt fordel av et HIDA scan, men hvis det ikke tilbys ved Ullevål for en pasient som deg er jeg usikker på hvor du kan få det. Det er en veldig sjelden diagnose, men når man har en pasient som ikke har andre tilstander, ikke IBS (irritabel tarm), ikke problem med det som heter Oddis sfinkter, og ikke andre problemer man kan finne, må man tenke på det som på engelsk kalles "functional gallbladder disease." Da er HIDA scan, eller scintigrafi, en viktig del av utredningen, så jeg ville tro at det er mulig å gjøre det her i Norge selv om det ikke trengs ofte. 

Alternativet er selvfølgelig at en kirurg vurderer at du er en kandidat til galleblærekirurgi uten et HIDA scan, men dette må jeg overlate til kirurgene å svare på. De fleste kirurger vil ikke foreta unødvendige operasjoner, og vi har blitt mer kritiske til når vi skal fjerne galleblærer. I "gamle dager" ville man nok vært ganske rask til å vurdere deg som en kandidat for å fjerne den, men vi har etterhvert blitt flinkere til å ikke bare operere bort ellers viktige organer. Det er ikke alltid at disse operasjonene er vellykket, og heller ikke alltid at de fjerner smerter. 


Jeg vil foreslå at du tar med lenken jeg legger ved til Ullevål og spør dem hvorfor du ikke er en kandidat for dette/hvorfor de mener at du ikke har denne diagnosen. Legene dine vet mye jeg ikke vet om deg, og derfor er det vanskelig å si at du absolutt må ha et HIDA scan, men det ville i det minste være fint hvis de kunne forklare hvorfor du ikke er en kandidat eller hvorfor du ikke kan få det. Det er synd at man på tross av en grundig utredning ikke har funnet en årsak til smertene dine.  


Jeg regner med at du har blitt utredet for irritabel tarm som også kan medføre store, kroniske smerter, men hvis ikke ville jeg spurt legen din om det hvis jeg var deg.

Jeg håper dette hjelper, og her er lenken du kan ta med til Ullevål. Du må gjerne vise dette svaret også. 


https://www.uptodate.com/contents/functional-gallbladder-disorder-in-adults?search=biliary%20dyskinesia&source=search_result&selectedTitle=1~39&usage_type=default&display_rank=1


Mvh,


Nina Bryhn, MD

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn