Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesmerter med ujevne mellomrom

Spørsmål

Jeg har i mange år vært plaget av spasmer i tarmen. Fikk fjernet galleblæren for ca 8 år siden som følge av dette, da ultralyd påviste noen små steiner der. Det førte til sjeldnere anfall, men løste ikke problemet. Tidligere var jeg også plaget av forstoppelse, og legene antydet irritabel tarm. Koloskopi-undersøkelse avdekket at jeg hadde usedvanlig mange krappe og faste svinger i tarmen som kan forårsake forstoppelse. Noen annen sykdom ble ikke påvist. Etter dette begynte jeg med volumøkende preparater som hjelper maten igjennom systemet, og forstoppelse er nå sjelden et problem. Men fortsatt får jeg disse forferdelig smertefulle krampene i tarmen. Et anfall kan vare fra noen timer til over et døgn og smertene kommer i rier som er så smertefulle at jeg knapt kan stå oppreist. Mellom krampene slapper tarmen av noen minutter og så drar det seg til igjen. Smertene ligner på de smertene jeg hadde da det ble utført koloskopi på meg. (Det var en utfordrende tarm å skopere, sa legen). Nå har jeg anfall med ujevne mellomrom, kanskje 5-6 ganger i året, og de kommer i ulike situasjoner – uavhengig av hva jeg har spist og uavhengig av om jeg er stresset eller ikke. Er dette en kjent tilstand, og finnes det behandling eller noe som kan lindre når anfallene kommer? Er det sannsynlig at krampene utløses av noe biokjemisk, eller av noe fysisk?

Kvinne 54
Svar

Hei,


Det  høres ut som at du har irritabel tarm som er forholdsvis godt kontrollert med volumøkende preparater.  Noen kaller IBS (eller irritable bowel syndrome) for spastisk tykktarm, eller spastisk kolitt. Dette er fordi et av hovedsymptomene i IBS er at tykktarmen ikke trekker seg sammen normalt. En vanlig tykktarm har en rytmisk bevegelse som kalles peristalse. Dette beveger avføring fra høyre side til venstre side av tykktarmen hvor den så sitter og venter i rektum før vi tømmer oss. Hos pasienter med IBS er disse rytmiske bevegelsene uorganisert og til tider veldig voldsomme. De kan være overdrevet og kan vare i timesvis. Et område av tykktarmen kan trekke seg sammen uten noen sammenheng med et annet område, altså ikke den organiserte, samstemte bevegelsen fra høyre til venstre som er vanlig. Dette i seg selv kan gi smerter, og i tillegg er smerter i seg selv en del av IBS. Smertene kan bevege seg rundt i magen og komme og gå. 

Behandling er både som du alt gjør, nemlig volumøkende preparater, og også type mat man spiser. Mange finner at det å spise mye grønt og mat høy i fiber hjelper. I tillegg kan det hjelpe å spise mange små måltider fremfor få, store måltider. Dette er fordi det å spise i seg selv kan aktivere tykktarmen og gi symptomer. 

Det går an å ta spasmolytika, medisiner som hjelper tykktarmen å "slappe av," men disse kan ha bivirkninger, og du bør diskutere med legen din om disse er riktige for deg. 

Mange føler også at IBS blir bedre ved regelmessig trening, og for noen kan medisiner mot depresjon hjelpe. 


Det er viktig å vite at IBS, selv om det er veldig ukomfortabelt, ikke er farlig. Det øker ikke risiko for kreft, og man kan ikke dø av det. 


Mvh,


Nina Bryhn, MD