Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mageplager, men ingen mistanke om alvorlig sykdom

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 18 år som er veldig plaget med magen. Hele livet har jeg slitt med forstoppelse og hard mage. Når jeg var liten hadde jeg kolikk, kan det ha noe med det og gjøre? Jeg har vært og undersøkt men de finner ikke ut av noe. De sier at det kan være at siden jeg har hatt det så lenge, kan det hende jeg har gått inn i en "ond sirkel". Kan det skje at tarmen slutter og virke?
Så lurte jeg på om en kul jeg fant nederst på magen på venste side. Den kommer alltid fram når jeg ikke har fått av meg på noen dager, og magen er hard. Men jeg kjenner den ikke ellers. Jeg kjenner ingen ting rundt, men lenger oppe kjenner jeg noe som er avlangt.
Jeg er livredd for at det kan hver kreft og jeg greier ikke og slå meg til ro med det. Jeg har hørt meg rundt og folk sier at det er avføring jeg kjenner. Men er det det når den er steinhard og er på akkurat samme plass hver gang? Og ingen ting rundt, bare lenger oppe og på andre siden av magen?

Svar

Hei.

For å ta dine konkrete spørsmål først:

1)Nei, det er ingen grunn til å tenke at kolikkplager som baby vil påvirke magen som voksen.

2) Nei, det kan ikke skje at tarmen "slutter å virke".

3) Kulen du kjenner nederst på venstre side:
Det virker tilnærmet skråsikkert at det er din tykktarm du kjenner. Beskrivelsen stemmer på en prikk. Jenter på 18 år får forøvrig i praksis ikke tarmkreft. Det er en sykdom for vesentlig eldre aldersgrupper, og forøvrig er det ingenting i det du beskriver som taler i retning av kreft.
Din lege vil uten videre, kun ved å kjenne på magen din, kunne bekrefte for deg at det er tykktarmen din du kjenner, så la legen kjenne på dette, så slipper du å tenke på det mer.

Forøvrig synes jeg at du skal ta dine mageplager generelt opp med fastlegen. Det er særdeles sannsynlig at legen din kan hjelpe deg med dette, og det er også forøvrig bortimot utenkelig at noe av det du beskriver her, har med alvorlig sykdom å gjøre.

Ha det bra!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-