Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blod i bleia hos baby

Spørsmål

Eg har ein son på 19 veker som for to veker sidan byrja å få friskt blod i bleiene sine, saman med mørk grøn, slimete og rennande avføring. Han blir fullamma. Det var fire tilfelle av blod i bleia i løpet av ei veke, og etter fleire besøk til helsestasjon/legevakt/fastlege slo fastlegen fast at dette måtte skuldast allergi mot mjølkeprotein. Det blei ikkje tatt prøvar. Eg hadde starta å eta nokre få mjølkeprodukt veka før, etter eit opphald på ca tre mnd. grunna kolikk. Eg fekk no beskjed om å halda meg unna alt av mjølkeprodukt igjen, og eg har gjort dette i ei veke. Eg er heilt sikker på at eg ikkje har fått i meg mjølk. Likevel har det kome blod i bleia to gonger denne veka, første gong to dagar etter at eg slutta med mjølk og andre gongen i dag, sju dagar etter. Kva kan vera grunnen til dette? Kan det vera snakk om andre allergiar enn mjølkeproteinallergi? Bør eg oppsøka lege på ny, eller må eg forventa tilfelle av blod ei stund framover? På spørsmål over telefon til fastlegen fekk eg høyra at eg ikkje kan venta betring før om tre-fem veker, men det kjennest likevel feil å ikkje reagera på blod.

Allmenntilstanden til barnet verkar grei, han er meir grinete enn vanleg og skrik mykje i løpet av dagen, men er feberfri (37,7) og aktiv. Avføring har siste veka blitt gulare og ikkje så rennande som før, men er framleis slimete og altså blodig innimellom.

Svar

Hei.

Jeg synes absolutt ikke at du skal avvente nytt legebesøk eller se dette an, når et din baby har blod i avføringen og i tillegg ikke ser ut til å trives optimalt.
Det er forøvrig heller ikke skråsikkert at det er riktig diagnose som er stilt, dette med melkeproteinallergi. Det kan være det, men behøver strengt ikke å være det. Det er en hypotese, som det gjenstår å bekrefte.

Han kan blø av andre årsaker, og det behøver jo på ingen måte nødvendigvis å skyldes allergi. En rift i endetarmsåpningen er en annen mulig årsak, f.eks.

Utover dette er det ikke mulig eller hensiktsmessig å spekulere i årsaker over internett, for hovedpoenget her er at du skal ta ham til lege igjen for å få undersøkt dette nøyere.

Dersom fastlegen mot formodning ikke skulle være enig i å ta ham inn til nærmere undersøkelse, ville jeg ha kontaktet en privatpraktiserende barnelege direkte, som kan imot dere uten henvisning. Bruk nettet for å finne nærmeste, eller spør fastlegen hvem du kan kontakte av privatpraktiserende barneleger nærmest der du bor.
Du kan også be fastlegen om å henvise dere til barnelege.

Lykke til.