Ubehag og svie i magen

Spørsmål

Ubehag i mage

Hei, jeg har vært plaget i snart en måned med ubehag og lette smerter i øvre (høyre) del av magen, rett under ribbeina. Den beste måten å beskrive det på er vel en blanding av svie og ømhet, hele området kjennes ømt ved berøring. Ubehaget kommer og går, og kjennes av og til i nesten hele mageregionen. Jeg kjenner lite eller ingenting når jeg ligger/sover eller sitter i ro, det er hovedsakelig når jeg går jeg kjenner det. Jeg kjente det første gang rett etter en ganske tøff joggeøkt, da hadde jeg ikke trent på flere måneder grunnet kraftig forkjølelse og antibiotikakur. Jeg trener nå fotball to ganger i uka, det går greit, synes ikke den fysiske formen påvirkes av magen. Har lest litt om irritabel tarm og/eller sur mage, men føler ikke symptomene mine helt passer inn her. Jeg drikker kaffe og jus daglig, men dette har jeg gjort lenge uten å kjenne noe før. Har også en del luft i magen; dette er heller ikke noe nytt. Er dette noe jeg bør oppsøke lege om?

Mann, 25 år

Svar

Hei!
Takk for spørsmålet! Du skriver at du har ubehag og lette smerter rett under ribbena på høyre side. Du beskriver det som en ”blanding av svie og ømhet”. I dette området deler av tykktarm, deler av tynntarm og under ribbena ligger lever galle og deler av bukspyttkjertelen. Smerter fra gallen er som regel svært store og dramatiske og krever vanligvis sykehusinnleggelse med smertestillende morfin, mens ubehag fra leversykdom er mer diffust og litt vanskelig å sette fingeren på. Vi kan få ubehag fra strekk i leverkapselen ved fettlever som er en tilstand hvor leveren er overarbeidet på grunn av alkohol, medikamenter eller forgiftninger.
Du nevner svie i brevet ditt (syreplager) og jeg kan selvfølgelig ikke utelukke problemer i mage, spiserør og overgang til tynntarm (tolvfingertarm). Tolvfingertarmen ligger nettopp i det området du nevner.
Tolvfingertarmssår kan være et resultat av for mye syreproduksjon. Det kan tenkes at treningspausen din økte stressnivået ditt med det resultat at du fikk økt syredannelse i magen.
Normalt vil dette vise seg ved en gastroskopi, en slangeundersøkelse ned i magen. Tilstanden kan bli verre, mens den i lengre perioder kan være symptomløs.

Sykdommen skyldes lavt trykk eller avslapning av nedre ringmuskel i spiserøret.
Overvekt og alkoholmisbruk er også årsaker, noe jeg ikke kan se er tilfelle når jeg leser ditt brev.
Sykdommen kan forverres av visse typer medisiner mot høyt blodtrykk (kalsiumantagonister) og astmamedisiner (teofyllin). Det viser seg at tilstanden er utbredt i befolkningen og at 10 % befolkningen fra tid til annen har symptomer og trenger behandling.
Symptomer kan bli verre etter store måltider og hardt fysisk arbeid. Andre ting som kan fremprovosere symptomer er alkohol, kaffe og foroverbøyning.
Det kan gi smerter øverst i magen, men noen ganger kan det også gi brystsmerter som kan feiltolkes som hjertesykdom. De viktigste rådene for å redusere symptomene er å redusere overvekt, heve hodeenden på sengen, ikke spise store og krydrede måltider samt å redusere forbruket av kaffe, tobakk og alkohol. Unngå også fet mat og sjokolade.
Hjernen styrer mer over tarmfunksjonen vår enn vi vanligvis liker å tenke på. Stress, frykt, angst, depresjon og nesten alle sterke følelser kan føre til at tarmen reagerer med diaré eller forstoppelse, svie og ubehag, alt ettersom hvilken del av mage som er vårt stressområde.
Slike stimuli kan gi opphav til en krampelignende tilstand i tamen som følge av at maten transporteres raskere i gjennom tarmen enn normalt. Slike krampetilstander oppstår nesten alltid når pasienten er våken, med andre ord man blir sjelden vekket av slike anfall.
For noen mennesker er det for energirike måltider som setter det i gang, men for andre kan det være meieriprodukter, hvete, te eller kaffe. Sitrusfrukter er også rapportert som utløsende faktor.
Du sier at du ikke kjenner noe til dette når du ligger/ sover, at du i hovedsak kjenner dette når du går.
Dette kan også tyde på at det er noe muskulært, som har kommet etter den harde joggeturen, etter en lengre sykdomsperiode.
Jeg synes godt du kan avvente å søke lege for å se om dette gir seg når du kommer i form igjen, men dersom det ikke forsvinner med normal trening innen noen uker synes jeg du skal få tatt en sjekk hos din lege. Vil anbefale leverfunksjonsprøver, Fecaltest ( enkel avføringsprøve som avslører betennelser i tarmen) og en ultralyd av lever, galle og bukspyttkjertel.

Lykke til og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-