Testosteronnivå

Spørsmål

Hei

Jeg holder på med utredning av tarmen (mest sannsynlig "bare" irritabel tarm syndrom). I forbindelse med blodprøver ba jeg legen min også sjekke testosteronnivået.Konen min har ymtet frempå om dette. Jeg har alltid hatt lite skjeggvekst, har lite hår på brystet og har ofte lav sexlyst. Om ettermiddag og kveld har jeg så og si aldri lyst. Ellers er jeg ikke spinkel, har bra med muskler, overskudd etc. prøvesvaret sa at nivået på testosteron er på 10.6. Altså nedre normalverdi. Vi har en sønn på 20 mnd (som ikke tok så mange mnd å lage), og nå har vi prøvd på nummer to i tre måneder. Vi er begge litt urolige for om mitt relativt lave testosteronnivå er ensbetydende med at jeg har dårlig sædkvalitet? Kan testosteronnivået variere, slik at det kan hende at jeg hadde et langt høyere nivå da sønnen vår ble unnfanget? Jeg har lest på nett at alkohol og kaffe påvirker testosteronnivået negativt. Men jeg må si det sitter veldig langt inne å skulle kutte ut mine daglige 1-2 kopper kaffe samt å avstå helt fra alkohol. Jeg drikker kanskje minimun to, maksimum sju alkoholenheter i uken. Bør jeg begrense dette med tanke på å kunne gjøre min kone gravid? (Hun er 27 år, sund, drikker lite). Ellers tyar jeg sink og magnesiumtilskudd med tanke på øke fruktbarheten. Trener, har en ofte fysisk krevende jobb, er slank, ikke-røyker. Vi har også et kosthold bestående av mye frukt og grønt (ikke vegetarianere). Bør jeg bestille legetime og be om utredning av sædkvaliteten min på bakgrunn av testosteronnivået? Eller er alt innen for normalen helt ok, selv nedre normal?

Tilleggsinfo sendt på epost fra bruker:

Siden i sommer har jeg gått ned mye i vekt, mellom 8-10 kg. Dette er
stort vekttap. Det skyldes trolig at jeg har jobbet knallhardt (vi har
begynt å totalrenovere et hus. Jeg gjør alt selv...). Siden mai har
jeg også slitt med noe jeg regner med er et litt dårlig immunforsvar.
Jeg er oftere sjuk (min kone og vårt barn er aldri sjuke) og jeg har
vært angrepet av kraftig after i halsen hele seks ganger siden januar.
Angrepene har vært så kraftige at ikke har kunnet spise og har flere
ganger blitt behandlet med kortison. Spørsmålet mitt er om
vektnedgangen og hyppig sykdom den siste tiden kan være skyld i mitt
lave testosteronnivå? Jeg har nå begynt å få litt vekt tilbake og har
det bedre helsemessig. Vil testosteronnivået (og dermed sædkvaliteten)
øke i takt med at jeg får hentet meg inn igjen?

Vennlig hilsen mann 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det at testosteron-nivået er i nedre normalområde, er helt normalt. Det vanlige er mellom 8 og 35. Det er ikke slik at man kan overføre dette direkte til sædkvalitet.
Imidlertid er det vist at om man tilfører testosteron eller lignende (som ved doping), vil dette minske kroppens produksjon og også påvirke sædkvaliteten.
Om du vil teste sædkvaliteten, kan dette gjøres ved å levere inn en sædprøve. Dette kan du eventuelt ta opp med fastlegen din.
Alle blodprøvene du har referert, er innenfor det normale.

Det er likevel slik at det kan ta tid å bli gravid.
Det viser seg at for 40% av alle par, tar det mer enn 1 år å oppnå graviditet. Det er klar at for noen skjer det med en gang, mens andre prøver lengre uten at det nødvendigvis er noe galt.

Det at du har vært syk, og gått ned i vekt, har nok ikke med testosteronnivået ditt å gjøre.
After (aftøse sår), kan noen ganger komme i forbindelse med kroniske tarmbetennelser. På bakgrunn av det du skriver om at du er plaget med tarmene, vil jeg derfor anbefale at du henvises til en coloskopi. Da kan man se etter slike betennelser, og eventuelt ta prøver fra tarmen.

Jeg ser ingen grunn til at du skal bekymre deg over testosteronnivået ditt. Alt innenfor normalverdiene, er normalt.
Ønsker dere begge lykke til videre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-