Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tarmproblemer etter fjerning av livmoren.

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 48 år som for tre måneder siden fjernet livmor pga. store blødninger. For to år siden fjernet jeg livmorslimhinnen for å se om det kunne hjelpe, men det som skjedde var at livmoren pga. arrvev "grodde igjen". Derfor ble livmor og eggledere fjernet. Eggstokker og livmorhals står igjen. Jeg hadde ingen smerter eller blødninger etter inngrepet. Men jeg har fått andre plager som jeg mistenker skyldes operasjonen. Noen dager etter operasjonen ble jeg kvalm og fikk diare. Trodde det var omgangssyke, men det ga seg etter noen timer. Dette gjentok seg 2-3 ganger i uken den neste måneden. Jeg kjente også at jeg luktet merkelig, litt vanskelig å forklare, men jeg lukter sykdom på en måte, slik ungene luktet når de var små og hadde omgansgsyke, en blanding av sykdom og drittlukt hvis jeg kan si det slik. Gradvis ga det seg. Men fortsatt er ikke fordøyelsen normal. Jeg har veldig mye luft i magen, fiser mye og avføringen er enten hard slik at jeg er forstoppet i flere dager, eller så er den veldig løs. Det lukter vondt når jeg går på toalettet. Dette varierer fra dag til dag, men jeg luktet ikke slik før. Magen er større enn før, og føles oppblåst og litt fleskete på en måte. Jeg har også denne litt vonde kroppslukten, som tydeligvis ingen andre kjenner ( i alle fall ikke mannen min). Men jeg kjenner den og plages av den. Den blir verre etter at jeg har hatt sex/orgasme. Jeg er redd for at noe har skjedd med tarmen under operasjonen, for jeg føler plagene kommer fra tarmen og ikke skjeden/livmorhals. Har du noen tanker om hva dette kan være? Det plager meg veldig. Jeg føler også at jeg er blitt mer irritabel og smådeprimert etter inngrepet. Er det vanlig? Jeg er ellers frisk og normalvektig. Ingen sykdommer og tar ingen faste medisiner. Har født tre barn, siste for 16 år siden.

Kvinne 48
Svar

  

Du spør meg som gynekolog om den operasjon du har vært igjennom med fjerning av livmoren (hysterektomi) kan ha påvirket din tarmfunksjon. Til det vil jeg svare  nei, jeg kan ikke se at det kan være sammenheng. I forbindelse med hysterektomi kan det oppstå en skade på tarmen, så det lekker avføring ut i buken og som kan gi bukhinnebetennelse med feber og store smerter og hvor det må opereres akutt. Senere kan det oppstå tarmslyng hvis det har dannet seg sammenvoksinger i bukhulen, noe som gir akutte smerter. Du har tilsynelatende ikke hatt noen av de tegn.

Lukt fra underlivet, spesielt ved samleie kan skyldes en lokal tilstand i skjeden ‘bakteriell vaginose’ hvor det er en uheldig bakteriesammensetning i skjeden. Det er unormalt høyt pH i skjeden og et karakteristisk, grått utflod og et spesielt bilde med mikroskopi av utflod. Legen kan stille diagnose og utskrive antibiotikum. Men du mener altså at lukten ikke kommer fra skjeden? Jeg kjenner ikke til annet som kan gi ‘lukt’ etter samleie.

Jeg er ikke spesialist i mage-tarm sykdommer, men det du beskriver minner om ‘irritabel tarm’ som er en vanlig, godartet, men plagsom tilstand. Typisk er vekslende avføring, fast og tynn, oppblåsthet og luft i magen. Hør med din fastlege.

Så din bekymring for at det kan ha skjedd noe med tarmen under operasjonen, kan jeg avkrefte.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-