Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Problemer med avføringen

Spørsmål

Hei!

Har i en lengre periode (over 6 mnd) slitt med magen og fordøyelsen. Som oftest er avføringsmønsteret normalt, men enkelte dager er det skikkelig diare med helt flytende avføring. Disse gangene har det også vært en masse gjennomsiktig slim (som særlig gjør seg bemerket på tørkepapiret) Dessuten får jeg et sviende/brennende ubehag i endetarmsåpningen under selve avføringen (de gangene den er helt flytende).

Fargen på avføringen er uansett konsistens normal. Har ofte opplevd - både når jeg har hatt diare (løs mage) og tilsynelatende normal avføring - at jeg ikke har fått tømt meg skikkelig.

Har vært hos lege med disse problemene, og han tok blodprøver og kjente på magen min, samtidig som jeg avla avføringsprøve (som så helt fin ut).
Legen mente dermed at dette så ut til å være helt normalt.

Når sant skal sies, opplever jeg ofte at diarèen ofte oppstår en eller to dager etter at jeg har drukket alkohol. Kan dette være den utløsende faktoren? Har ikke hatt slike plager i forbindelse med alkohol før.

Uansett: i tiden etter at jeg var hos legen, har jeg også til tider opplevd en slags murring/lett ubehag i området under pungen/rumpeballene/endetarmsåpningen. Dette gir seg som regel etter få minutter, men kan noen dager forekomme flere ganger i løpet av få timer.
Kan dette være på grunn av hemorider - noe jeg mistenker at jeg er litt plaget med?

Når det gjelder vannlating, er frekvensen som den alltid har vært. Har imidlertid vært plaget en stund med etterdrypp, og har på grunn av dette vært nødt til å ta meg god tid på do for å slippe flekker på undertøy/bukse. Kan dette ha en sammenheng med mine fordøyelsesproblemer, eller er dette ofte normalt?

Ingen i familien har hatt tykktarmskreft, men blir likevel temmelig bekymret når man leser om symptonene for dette. Kan dette være sannsynlig med tanke på mine symptomer?

Tanken om Crohns, ulcerøs kolitt har også slått meg. Likevel: kan kreft eller disse siste sykdommene påvises ved hjelp av de blodprøvene/avføringsprøvene jeg tok?

Kan det være at jeg også bare er plaget av såkalt irritabel tarm? Min far har nemlig være plaget med det samme selv.

Er temmelig bekymret her, og frykter selvfølgelig det verste.. Håper på et litt opplysende svar - beklager at mitt spørsmål ble litt langt og ustrukturert forresten :)

Litt info til slutt:
Andre sykdommer/medisiner: ingen, bortsett fra sterk allergi om sommeren. Går da på medisiner som zyrech/Reactine.

Alkoholforbruk: som studenter flest.. blir gjerne en fest i helga.

Røyker: har redusert til å røyke bare på fest (og holdt det slik i to år). Snuser.

Alder: 25

Mann, 25 år

Svar

Hei !
Symptomene du beskriver når det gjelder avføringen din ligner nok mest på irritabel-tarm-syndrom. Denne diagnosen forutsetter selvfølgelig at man har ekskludert somatiske sykdommer først.
Det er spesielt 2 sykdommer, som kan starte/forekomme i din aldersgruppe: Morbus Crohn og ulcerøs colitt. Ved Morbus Crohn føler man seg som regel syk og har magesmerter. Ved ulcerøs colitt har man som regel blod i avføringen. Kreft i tarmen er nok lite sannsynlig pga. den unge alderen din og siden allmenntilstanden ikke virker særlig påvirket selv om du har hatt plagene i ca. 1/2 år.

Legen din har tatt blodprøver og undersøkt magen din, men du skriver ikke om det har blitt gjennomført en undersøkelse av endetarmen (rektoskopi).
En slik undersøkelse hører med i utredningen- spesielt når plagene har vart en stund.

Det finnes kriterier for å stille diagnosen irritabel-tarm-syndrom. Disse kriteriene heter ROME-II-kriterier:
" Smerter og ubehag i magen i minst 12 uker i løpet av det siste året og i tillegg 2 eller 3 av følgende karakteristika:
- lindring av plagene ved defekasjon
- forandring i avføringsfrekvens
- forandring i avføringens form (utseende)".
Videre støtter følgende symptomer diagnosen:
- unormal avføringsfrekvens ( hyppigere enn 3 x per dag eller mindre enn 3 x
per uke)
- unormal form på avføring i mer enn 1/4 del av defekasjonene (løs/vandig,
hard/klumpet).
- unormal passage av avføring i mer enn 1/4 del av defekasjonene (følelse
av inkomplett tømming, hastverk, "trykkfølelse")
- slim i mer enn 1/4 del av avføringene.
- luftplager eller oppblåsthet i mer enn 1/4 del av dagene.

Som du ser har du flere av disse symptomene, men om man ønsker å sikre diagnosen enda mer bør du få utført en rektoskopi. Om ikke legen din gjør det selv kan han henvise deg til en gastroenterologisk poliklinikk.

Når det gjelder svie rundt endetarmen ved defekasjon kan dette skyldes små slimhinnerifter (fissurer). Disse kan behandles med en kortisonsalve (f.eks. Apolar salve), som brukes ved behov. Forøvrig bør man sørge for at man tørker seg godt rundt endetarmen uten å være overivrig slik at man ikke river opp sårene hele tiden.
Om du har hemorrhoider eller ikke vil din lege rask finne ut ved å undersøke endetarmen.

Når det gjelder vannlatingen din så virker det for meg som om det er et separat problem. Betennelser i prostata er sjeldent i din alder, men kan gi slike problemer. En betennelse i urinveiene vil også kunne gi vannlatingsbesvær. Her vil jeg anbefale deg at du tar med deg en morgenurinprøve til legen din samt ber om en undersøkelse i forhold til denne problemstillingen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-