Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Oppblåst mage, kvalme, luftbobler og smerter i magen

Spørsmål

Hei. Jeg har i lengre tid vært plaget med magen. Har variert fra sterk smerte til oppblåsthet og kvalme. Kjennes ut som om at det er noe som «Står fast» langt opp i spiserøret. Må ofte på toalettet, og da er det ofte mye luft. Når jeg sitter i ro kan jeg kjenne at det rumler i magen, samt at det smeller (luftbobler som eksploderer) Kan ikke ligge på venstre side uten å få vondt. Har tatt blodprøver og avføringsprøver uten at de fant noe. Samme med koloskopi, gastroskopi og MR av mage/tarm. Har Laktoseintoleranse. Hva tror du dette er? Hva kan/bør/må jeg gjøre?

Mann 41
Svar

Hei,


I og med at du har hatt en fin utredning som har sett på tarmer, spiserør og antageligvis galleblære, tror jeg det er logisk å tenke at dine symptomer skyldes irritabel tarm, eller IBS.  Jeg legger ved et par artikler du kan lese om dette, men det er viktig å diskutere dette med legen din slik at han eller hun kan hjelpe deg videre. Irritabel tarm kan ikke kureres, men mange gjør det bedre hvis de spiser en spesialtilpasset diett som ofte innebærer at man spiser mindre av mat med tungt fordøyelige karbohydrater, FODMAP. Jeg legger ved en lenke som forklarer dette for deg, men husk at FODMAP-listen er et verktøy som kan hjelpe deg å identifisere mat som er plagsomt for deg å spise. Du må ikke nødvendigvis unngå all mat på FODMAP-listen. 

Det finnes også en IBS skole ved flere sykehus i landet, og der trenger du henvisning fra fastlegen din.  Jeg legger også ved en lenke om dette.


De fleste med IBS kan leve mye bedre når de finner maten de tåler og ikke tåler, og det er ikke en livstruende sykdom selv om den absolutt kan påvirke livskvaliteten hvis man ikke blir diagnostisert og hjulpet.

Irritabel tarm er ikke det samme som cøliaki eller Crohns, eller andre tarmlidesler du kan ha hørt om, det er en egen tilstand som antageligvis skyldes en feil i tykktarmen og gjæringsprosessen i tarmene. Du kan lese mer om det i den siste lenken jeg legger ved.


https://oslo-universitetssykehus.no/arrangementer/ibs-kurs-et-lerings-og-mestringstilbud-til-personer-med-irritabel-tarm


https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/cøliaki/artikkel/ibs-dette-er-irritabel-tarm-syndrom/69001941


https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/irritabel-tarm/artikkel/lavfodmap---dietten-for-deg-med-irritabel-tarm/69031867


https://forskning.no/ny-sykdommer-bakterier/de-med-irritabel-tarm-kan-ha-feil-i-tykktarmen/279120


Lykke til!


Mvh,


Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-