Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mistolkning av utseendet på avføringen?

Spørsmål

Hei, jeg har i flere år hatt problemer med mage/tarm. Når dette står på, gjerne et par tre dager, så starter det gjerne med at jeg blir løs i magen. Etter dette er avføringen gjerne litt lysere og kan ofte flyte i doskålen. Jeg har også lagt merke til at det kan være litt blod i avføringen. Jeg var derfor til koloskopi for et par år siden uten at de fant annet enn et par polypper. Resultatet var at jeg fikk diagnosen irritabel tarm. For et par dager siden ble jeg løs i magen igjen og syntes det var litt rødere enn vanlig i det som kom. Neste dobesøk etter dette så var avføring fast og normal bortsett fra at man tydelig kunne se at det fløt eller svevde ut en tydelig rød væske ut av avføringen etter at den hadde ligget i doskålen litt. Det var på samme måte som om du holder en finger med et kutt på stille i rent klart vann og ser blod sive rolig ut i vannet. Så mitt spørsmål om dette kan være pga problemer i bukspyttkjertel eller andre organer enn tarmen? Er det at blodet er rødt og ferskt en indikasjon på at dette kommer fra tykktarmen eller vil dette kunne være fra lenger opp i systemet? På forhånd takk

Mann 44
Svar

Hei.

Her er det mulig at det kan handle om "øynene som ser". Du forteller at "det fløt eller svevde ut en tydelig rød væske ut av avføringen etter at den hadde ligget i doskålen litt. Det var på samme måte som om du holder en finger med et kutt på stille i rent klart vann og ser blod sive rolig ut i vannet."

Og du spør: "Er det at blodet er rødt og ferskt en indikasjon på at dette kommer fra tykktarmen eller vil dette kunne være fra lenger opp i systemet?"

Jeg har sett på bildet av avføringen din som du har sett, og ser overhodet ikke hverken rødfarge eller blod sive ut, men en brunorange typisk avføringsfarge. Blod ser ikke slik ut, heller ikke blod i avføringen. Jeg leser at du ser ut til å ta for gitt at det er blod du ser, ("Er det at blodet er rødt og ferskt...."), men da tenker jeg at det er feil spørsmål, og at det er din egen feilaktige tolkning av det du ser, som gjør at du tenker at dette er blod.

LES MER: Normal avføring

Det om en har blod i avføring eller ikke kan også avkreftes eller bekreftes objektivt, og det vil nok være lurt å få gjort her, slik at du kan få lagt fra deg tanken om at dette er blod. Det er ihvertfall ikke blod som flyter ut av avføringen på bildet du har vedlagt.

Testen man gjør for å avkrefte eller bekrefte blod i avføring heter Hemofec, og utføres ved alle almennlegekontorer. Det er enkelt å få gjort, så gjør det.

Hvis en så får bekreftet at du ikke har blod i avføringen, men har mistolket det du har sett, så sitter vi igjen med en situasjon hvor du har vekslende avføring, tidvis litt lysere og løsere, tidvis flyter den. Det er på ingen måte nødvendigvis noe sykdomstegn, da avføring veksler hos de fleste i både form og farge, blant annet avhengig av hva vi har spist.

Alt i alt får jeg ikke noen mistanke om at du skulle ha noen sykdom i tarmen ut fra det du har fortalt her, men siden du først har tanker om det, så tenker jeg det må være hensiktsmessig med en legetime nå, for å få konstatert at du er frisk og etter alt å dømme ikke trenger å tenke noe mere på dette.

Håper svaret var nyttig for deg. Ha det bra.