Magesmerter etter alkoholinntak

Spørsmål

Hei!
Jeg har vært innom dere før, men jeg prøver igjen. Jeg sliter med mageproblemer og har gjort det i flere år!! Har tatt 6 - seks Coloskopier, den siste nå i august. På de to første undersøkelsene tok man ut først en /stor/ polypp og den neste gang en liten. Begge var godartet. De andre gangene fant man ikke noe spesielt, men konstaterte utposninger i tarmen. Jeg har imidlertid nesten daglig smerter, noen dager mindre, men veldig ofte sterke smerter. Til tider er det akkurat som der ligger grillkull og ulmer/brenner i magen. Smertene forsterker seg ved inntak av alkohol. Samme hvilke og også i små mengder. Jeg drikker p.t. lite pga dette, men liker et glass rødvin til maten eller et glass øl i varmen. Dette har jeg også meddelt legen(e), men ingen har kommentert dette spesielt negativt. Det litt rare er at det har tiltatt over år. Tidligere fikk jeg gjerne løs mage dagen derpå, men nå kjenner jeg ubehag med det samme jeg drikker noe? Også løs mage. Så er mitt spørsmål: Hva kan inntak alkohol forårsake av problemer i mage/tarm - samtidig som man ikke finner at noe er galt? Jeg har også tatt Gastroskopi og ultralyd av magen, men heller ikke da fant man noe galt? Livskvaliteten min er på nedadgående og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre videre. Det vet tilsynelatende ikke legen heller!? Jeg har lest om /konstant irritabel tarm/. Kan det være noe og hvorfor ifm alkohol? Jeg har kjøpt /VI - SIBLIN/, men er ikke begynt å bruke det enda. Vet ikke helt hva det kan bidra med? Har dere noen forslag til hva som kan være galt og eventuell videre fremdrift?Relevante sykdommer/medisiner: Bruker ingen medisiner. Har heller ikke andre sykdommer.

Mann, 66 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Alkohol kan først og fremst føre til betennelse i magesekken. Du har vært il flere coloskopier og denne undersøkelsen påviser kun forandringer i tykktarmen. Tykktarmsplager gir sjeldent brennende smerter. Har du vært til flere gastroskopier? Hadde du smerter eller nylig inntatt alkohol før denne undersøkelsen? Betennelse i magesekken (gastritt) gir ofte brennende smerter øverst i magen. Foruten dette kan større mengder alkohol medføre betennelse i bukspyttkjertelen, men dette er ofte et dramatisk sykdomsbilde med sterke smerter og påvirkning av almenntilstanden. Jeg tro ikke det er det du lider av. Blodprøver evt. ultralyd kan verifisere en slik tilstand. Irritabel tarm lidelse er en uspesifikk diagnose hvor man ikke finner objektive funn. Alkohol kan sannsynligvis forverre et slikt bilde, men det finnes ingen god årsaksforklaring til dette.
har du prøvd syrenøytraliserende medisiner som Losec, Somac, Nexium? De pleier vanligvis være effektive mot slike smerter som du beskriver. de er reseptpliktige. Man kan godt forsøke en periode med slike medisiner uten at man har funnet noe på gastroskopi.
forøvrig må du være forsiktig med smertestillende medisiner som Ibux, voltaren mm, da de kan forverre smerten. Mye kaffedrikking kan også gjøre dette.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-