Irritabel tykktarm og graviditet.

Spørsmål

Mitt spørsmål dreier seg om endetarm/frykt for kreft eller andre alvorlige tarmlidelser.
jeg er 29 år og for øyeblikket gravid i sjette måned. Jeg har også et barn på halvannet år, dvs. at jeg fødte høsten 2002, vaginalt med vakumforløsning. Etter fødselen sydde jeg mye i skjeden, ellers lite og restitusjonen gikk forholdsvist greit.
Jeg har lenge vært plaget med irritabel tarm, dvs. ofte løs mage og hyppig dogåing. Dette har jeg selv satt i forbindelse med spiseforstyrrelser jeg hadde en kort periode 1996/1997, der jeg bl.a.a benyttet avføringsmedikamenter o.a. metoder for å få hyppig avføring. Da jeg ble gravid første gang ble jeg imidlertid veldig bra i magen, noe som vedvarte hele svangerskapet. Etter fødselen gikk jeg veldig fort ned i vekt, i tillegg til at jeg var plaget med kvalme og etterhvert også løs mage og mye luft. Jeg hadde litt problemer med å holde på luften, men aldri med å holde på avføring. Noen ganger var den imidlertid slimete. I følge legen min var kvalmen og magesmertene mest sannsynlig resultater av hormonelle endringer, kosthold, amming etc. Jeg merket også økt kvalme ved inntak av kaffi, alkohol, sigaretter (før var jeg vanerøyker, men etter fødselen ble jeg altså tvunget til å slutte da de gjorde meg dårlig). Legen min mente dette kunne handle om begynnede magesår, eller bare stress.
Før jeg fikk gjort noe mer med det ble jeg gravid igjen. Da hardnet magen, og etter de tre obligatoriske månedene med kvalme ble jeg bedre en på lenge i magen. Men jeg fikk følgende problemer med endetarmen/endetarmsåpningen: Kløe og svie, særlig i forbindelse med avføring (noen ganger svært smertefull avføring...) Sporadiske stikk i huden og opp i rompen. Noen ganger dunkende smerter etter avføring. Noen ganger blod på dopapir. Noen ganger slim på avføring (litt), avogtil på papiret. Jeg er dessuten øm og litt hoven mellom skjeden og endetarmen. Stikkene i huden kan også forekomme lenger fremme. Noen ganger er det også vondt rundt halebenet, eller i selve endetarmsåpningen (særlig i forbindelse med luftpress). Jeg går sjeldnere på do enn ellers (som jo er ofte, nå kanskje en gang til dagen eller sjeldnere), men når det nå kommer gjør det det til gagns, nesten så jeg blir kvalm, eller får ilinger i rompeballene. Dette er ikke diare, og heller ikke hardt, men somsagt avogtil litt slimete.
Jeg er somsagt redd dette kan være noe farlig. Jeg vil derfor legge til at jeg ellers foruten å være litt trøttere enn vanlig, samt bekkenløsningsproblemer, er i fin form. Jeg har lagt på meg 9 kilo siden jeg ble gravid. Jeg syns det er vanskelig å ta alt dette opp med legen min og føler ikke at hun tenker at det kan være noe alvorlig - noe som kan skyldes at jeg ikke alltid forteller alt, hva tror du?

Relevante sykdommer/medisiner: gravid/bekkenløsning

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

De avføringsvanskene du har, bør undersøkes med både røntgen (som må utsettes til etter svangerskapet) og kolonoskopi, men det er ikke dermed sagt at det må være noe farlig. Problemet du har rundt endetarmen og i skrittet, antar jeg skyldes infeksjon, og mest sannssynlig soppinfeksjon. Dette er det vanskelig å ta profesjonell stilling til over nettet. Du må våge å ta dette opp med legen din. Hun vil sikkert hjelpe deg med henvisning til spesialundersøkelser.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn