Irritabel tarm, eller oversett sykdom?

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med mageproblemer i snart 10 år, med gode og dårlige perioder. I løpet det siste halve året syns jeg plagene har tiltatt og nesten vært daglig. Har vært hos fastlege flere ganger og tatt alle nødvendige blod- og avføringsprøver opp igjennom årene. Fikk utført en coloskopi i 2011 uten noen unormale funn. Konklusjon fra legen var irritabel tarm. Jeg har allikevel ikke klart å legge fra meg bekymringstanker om at det kan være kreft jeg har. Min nåværende lege vil ikke sende meg til ny coloskopi, da hun sier det ikke er noe grunnlag for dette. Jeg har nok blod, regelmessig avføring, noen ganger løsere og diarè, alt ettersom hva jeg har spist først. Er veldig vàr for mat og reagerer fort på sterkt krydret mat, fet mat ol. Har gått over til laktosefri melk og passer meg for enkelte matvarer. Har ikke hatt noe utslag på laktoseintoleranse, chrons, cøliaki, ulcerøs colitt. Jeg har ikke gått noe særlig ned i vekt, men klarer ikke alltid spise så mye, i frykt for at magen skal slå seg vrang. Typiske plager er mye luft i magen, luftsmerter og kvalme/uvel. Dette går som regel over når jeg har sluppet ut luften eller vært på do. Har prøvd forskjellige kosttilskudd, vitaminer, ulike typer te osv. uten å ha merket noe stor bedring. Bruker for tiden minifom mot luft og syns dette hjelper noe. Tar i tillegg daglig 2 kapsler med Nycopro melkesyrekapsler. Jeg prøver å si til meg selv, at jeg ikke trenger å uroe meg og legen har også sagt at når blodprøver og avføringsprøver ikke viser tegn til noen sykdom, så kan jeg senke skuldrene mine. Likevel klarer jeg ikke legge fra meg frykten og er redd for at det er noe vi overser. Hva mer kan jeg gjøre for å få gjort noe med mine bekymringer og kan jeg henvende meg et annet sted for ytterligere hjelp for mine mageproblemer. Føler at at legen har gjort sitt og dermed ikke kan hjelpe meg noe videre på veien.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du har altså hatt mageplager til og fra i snart ti år, og dette er du grundig utredet for hos fastlegen allerede. En har ikke funnet tegn til sykdom hos deg, og det er bra. Da har du fått diagnosen "irritabel tarm", som vel absolutt kan passe på slike plager som du har. Bekymringer og usikkerhet, f.eks. redsel for å ha en "uoppdaget sykdom" kan forverre slike plager.
Nå har du en del frykt for om mageplagene dine kan skyldes noe som er oversett. Det er ingen endringer i mageplagene dine, ingen nye symptomer i forhold til det du har hatt de siste ti år, og du har ingen "røde lys", dvs uforklarig vekttap, generell sykdomsfølelse, lav blodprosent osv., så alt i alt er det ingenting som taler i retning av at du skulle ha noen uoppdaget eller nytilkommet sykdom i magen.
Jeg tror heller ikke nye prøver og nye utredninger vil dempe din bekymring for evt uoppdaget sykdom, for du ser jo selv at alt du har vært igjennom allerede av dette, ikke har fått deg til å legge frykten for sykdom helt bak deg.

Jeg tror derfor det mest hensiktsmessige for deg nå må være samtaler med legen din, med fokus på å hjelpe deg til å legge fra deg frykten for sykdom. Det kan legen hjelpe deg med vha forklaringer, forslag til mestringsstrategier, hjelp til å få til endrede måter å tenke om mage og sykdom/ikke-sykdom m.v., altså tiltak mer i den psykologiske gaten. Det vet vi har en gunstig effekt på irritabel tarm, som jeg absolutt tror forklarer de plagene du har nå.

Ta med fordel med deg utskrift av spørsmål og svar her, til legen din for gjennomlesing og som "bestilling" på hva slags hjelp du bør forsøke nå.

En skal ikke psykologisere kroppslige plager eller magesmerter m.v., men når du er så komplett utredet som nå, og har hatt dette i ti år, så er det korrekt å bruke betegnelsen irritabel tarm, og gi behandling for dette, dvs psykologisk behandling. Det er da veldig mulig at du vil få mindre mageplager, av å klare å bekymre deg mindre for magen. Lykke til.