IBS: Dette er irritabel tarm-syndrom

Symptomene på irritabel tarm-syndrom (IBS) kan sammenlignes med mange andre sykdommer, og er derfor vanskelig å diagnostisere.

IBS: Irritabel tarm-syndrom kan forveksles med andre sykdommer Foto: NTB Scanpix
IBS: Irritabel tarm-syndrom kan forveksles med andre sykdommer Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trolig har én av ti nordmenn irritabel tarm-syndrom, også kalt IBS. Symptomene kan lett forveksles med andre sykdommer.

Typiske symptomer på irritabel tarm-syndrom er:

Tidligere har fagfolk ment at irritabel tarm kommer av stress eller psykiske årsaker, men nå peker forskning mot at IBS er en mer fysisk lidelse.

– Vi vet ikke årsaken til irritabel tarm. Mye taler for at den er multifaktoriell. Symptomer på angst og depresjon kan heller være sekundært til mageplagene. Hos noen kan det være noe galt med tarmbakteriene, sier Jostein Sauar, gastroenterolog ved Sykehuset Telemark.

Irritabel tarm: IBS er den vanligste årsaken til mageplager. Foto: NTB Scanpix
Irritabel tarm: IBS er den vanligste årsaken til mageplager. Foto: NTB Scanpix Vis mer

IBS-skolen

En pasient må ha hatt plager i et halvt år før diagnosen kan stilles. Det er vanlig å ta prøver for å utelukke andre sykdommer, før pasienten kan diagnostiseres med IBS.

– Årsaken sitter neppe bare oppi hodet, den sitter i magen. Dersom en 18 år gammel jente med IBS ikke blir tatt seriøst og aldri får hjelp, er det ikke rart at hun etter hvert kan få psykiske problemer. Det er klart at stressreduksjon er viktig, det er det i alle tilstander. Fysisk aktivitet synes å være bra også for pasienter med IBS.

Sauar jobber med et landsdekkende tilbud, kalt «IBS-skolen». Dette er satt i gang ved åtte sykehus i Norge. Kurset varer i minst seks timer, og man får råd fra leger, sykepleiere og ernæringsfysiologer.

Les også: Forstoppelse: Dette hjelper!

SYMPTOMER IBS: Sykdommen er en betennelsestilstand i magen, som gir symptomer i form av magesmerter, endret avføringsmønster, forstoppelse, diaré og luftplager. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER IBS: Sykdommen er en betennelsestilstand i magen, som gir symptomer i form av magesmerter, endret avføringsmønster, forstoppelse, diaré og luftplager. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Vanskelig å stille diagnosen IBS

I likhet med Sauar er også Jørgen Valeur enig i at det kan være utfordrende å stille diagnosen irritabel tarm-syndrom. Valeur er lege ved Klinikk for medisin og instituttbestyrer ved Unger-Vetlesens institutt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og forsker på IBS.

– Å finne ut om en pasient har IBS er en legeoppgave. Først og fremst må man undersøke for andre sykdommer – IBS er en utelukkelsesdiagnose. Alle pasienter bør som minimum få en grundig samtale og en god klinisk undersøkelse. Deretter er det er vanlig å ta enkelte blodprøver og avføringsprøver, for å se om mageproblemene kan komme av andre tilstander, sier Valeur.

Hvor mye pasienten bør utredes videre er avhengig av problemstillingen.

Valeur forklarer at personer over 50 år sjelden får irritabel tarm uten å ha vært plaget med magen tidligere i livet. Da er det ekstra viktig å ta en sjekk for å utelukke for eksempel kreft eller betennelse i tarmen.

Cøliaki kalles ofte for en imitatorsykdom, og kan debutere både med og uten symptomer, i alle aldersgrupper. Infeksjoner i magetarmkanalen eller antibiotika kan også føre til mageproblemer.

– Fagfolk har laget en liste med kriterier for å stille diagnosen «positivt». Disse kriteriene kalles Roma-kriteriene. IBS er den vanligste årsaken til mageplager, og har som regel typiske symptomer, men det er viktig å ikke overse andre sykdommer før man stiller diagnosen.

Halsbrann og refluks: dette kan være årsaken

Forsker på IBS: Lege Jørgen Valeur Foto: Privat
Forsker på IBS: Lege Jørgen Valeur Foto: Privat Vis mer

Vanskelig å behandle irritabel tarm

Irritabel tarm-syndrom er vanskelig å behandle, ettersom man ikke vet årsaken. Livsstilstiltak, inkludert kostholdsendringer, kan hjelpe hos mange. Enkelte medikamenter kan også være nyttige, men generelt bør dette være siste utvei.

– Det finnes så langt ingen «kurativ» behandling, men forskning viser at det å legge om kosten kan lindre plagene hos mange. En del karbohydrater suges dårlig opp i tynntarmen, men gjæres lett av mikrofiber i tykktarmen. Slik mat bør dermed unngås, sier Valeur.

FODMAP er en fellesbetegnelse for slike tungt fordøyelige karbohydrater, og står for «fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler».

– Vi vet lite om langtidseffektene ved disse kostholdsendringene, men mange mener at det har en positiv effekt. Vi anbefaler IBS-pasienter å srådføre seg med helsepersonell – ikke start på egengånd.

LES OGSÅ: Hva er normal avføring; hyppighet, mengde, farge og konsistens?

Kosthold er viktig for IBS-pasienter

FODMAP-listene finnes i mange varianter, og dette kan virke forvirrende for mange. Det er imidlertid viktig å være klar over at slike lister i utgangspunktet er ment å være veiledende, og ikke et fasitsvar på hva slags kosthold som er «sunt».

Man skal ikke fanatisk unngå alle matvarer som inneholder FODMAP, det handler om å finne frem til hvilken samlet mengde som tolereres.

– Man kan risikere å få et mangelfullt kosthold, og enkelte kan dessverre bli så opptatt av hva de spiser at det i seg selv kan bli et problem, nærmest en slags spiseforstyrrelse. Dette er selvfølgelig en veldig uheldig utvikling, og en bekymringsfull følge av at FODMAP-dietten nå har blitt så utbredt, sier Valeur.

Slik lever du med IBS

Selv om man er flink til å spise «riktig», er det ikke sikkert at man blir kvitt plagene fullstendig.

– Irritabel tarm er i utgangspunktet en kronisk tilstand, men forløpet er ofte svingende, med både gode og dårlige perioder.

Har du spørsmål om IBS? Send inn ditt spørsmål til Lommelegen her.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-