Gastritt (magekatarr)

Gastritt betyr betennelse i mageslimhinen. Gastritt kan enten være kortvarig, akutt eller kronisk.

AKUTT ELLER KRONISK GASTRITT? Smerter i øvre del av magen er det vanligste symptomet på gastritt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
AKUTT ELLER KRONISK GASTRITT? Smerter i øvre del av magen er det vanligste symptomet på gastritt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Gastritt betyr betennelse i mageslimhinnen, og kalles også magekatarr, men det er en mer upresis betegnelse.

Noen mennesker har gastritt som kommer plutselig og varer bare for en kort tid. Legene kaller dette "akutt" gastritt. Andre mennesker har gastritt som varer i måneder eller år. Legene kaller dette "kronisk" gastritt.

Gastritt er ofte sekundært til infeksiøse eller autoimmune årsaker, men det kan også skyldes medikamenter eller overfølsomhetsreaksjoner. (1)

Gastroenteritt er en lignende tilstand, men inkluderer også symptomer lenger ned fra tarmkanalen i tillegg til fra mage, en akutt betennelsestilstand i fordøyelseskanalen.

LES OGSÅ: IBS - Irritabel tarm syndrom

Ulike betegnelser
Gastritt: Betennelse i magesekkens slimhinne Gastroenteritt:mage-tarmkatarr, akutt betennelsestilstand i fordøyelseskanalen. Gastroøsofagal refluks: lekkasje av mageinnhold opp i spiserøret Dyspepsi: upresist samlebegrep på fordøyelsesbesvær som knytter seg til mellomgulvet. Kilde: SML

Vanlige årsaker til gastritt

BETENNELSE: Det er slimhinnen i magesekken som er betent ved gastritt. Det er flere mulige årsaker til dette. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BETENNELSE: Det er slimhinnen i magesekken som er betent ved gastritt. Det er flere mulige årsaker til dette. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer på gastritt

Kontakt lege hvis...

Ring lege dersom du har magesmerter som blir verre eller ikke går bort, eller du kaster opp blod eller har svart avføring. Kontakt også lege hvis du går ned i vekt uten åpenbar årsak.

LES OGSÅ: Magesår

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Diagnose

Legene kan gjennomføre flere undersøkelser.

  • Gastroskopi - Under denne prosedyren, setter legen en tynn slange med et kamera på enden i munnen og ned i magen (figur 2). Han eller hun vil se på innsiden av magen. Under prosedyren, kan han eller hun også gjøre en test kalt en biopsi. For en biopsi, tar legen en liten prøve av mageslimhinnen . Da en annen lege ser på prøven under et mikroskop.
  • Tester for å sjekke for Helicobacter pylori infeksjon. Disse kan omfatte: blodprøver, pusteprøve, eventuelt avføringsprøve.
  • Røntgen med kontrast.
  • Blodprøver for å sjekke blodprosent (anemi). (2)

LES OGSÅ: Reflukssykdom - sure oppstøt

Behandling av gastritt

Når sykdommen oppstår akutt, varer den som regel kort tid og går som regel over av seg selv, men kortvarig medisinsk behandling kan være nødvendig. ((5)

Behandlingen avhenger av hva som forårsaker din gastritt. For eksempel, hvis NSAIDs forårsaker din gastritt, vil legen anbefale at du ikke ta disse medisinene. Hvis alkohol forårsaker din gastritt, blir du anbefalt å slutte å drikke alkohol.

En Helicobacter pylori-infeksjon kan behandles med medisiner. Les mer om behandling ved Helicobacter pylori-infeksjon.

Man kan også behandle gastritt med legemidler som reduserer magesyre. (2)

Kilde: 1) BMJ, 2) Uptodate, 3) Uptodate, 4) SML, 5) Felleskatalogen