Diaré? Styr unna denne maten

Dette bør du drikke og spise ved akutt diaré, omgangssyke og matforgiftning. Feil mat og drikke kan forverre tilstanden.

GJØR DIARÉEN VERRE: Grovbrød, frukt og grønnsaker blir vanligvis sett på som sunn mat, men akkurat når du er  syk bør du ikke belaste tykktarmen mer enn nødvendig. Foto: NTB Scanpix
GJØR DIARÉEN VERRE: Grovbrød, frukt og grønnsaker blir vanligvis sett på som sunn mat, men akkurat når du er syk bør du ikke belaste tykktarmen mer enn nødvendig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fra tid til annen kan du oppleve diaré. Diaré er uvanlig hyppige eller tynne avføringer. Det er store individuelle variasjoner i avføringsmønstre, men avføring som er hyppigere, tynnere eller løsere enn vanlig – i den grad at det er et problem – vil være en nyttig definisjon.

Når du har diaré trenger du å drikke mer enn ellers, helst mellom 2 til 3 liter daglig, for å unngå dehydrering. Du kan blant annet se at kroppen mangler væske når urinen er veldig mørk.

– Ved betennelser i tarmen, som ved akutt diaré eller omgangssyke, mister kroppen mye vann og salt. Man mister alltid salt sammen med vann, og trenger derfor å få tilført begge deler, forklarer Jørgen Valeur, lege og forsker ved Klinikk for medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Diaré hos barn - hva kan årsaken være?

Derfor er sukker så viktig ved diaré

Det er en hel vitenskap bak hva man skal spise og drikke ved akutt diaré. Oppdagelsen av at salt (natrium) tas opp sammen med sukker (glukose) er et av de største medisinske gjennombruddene dette århundret, skrev det velrenommerte britiske tidsskriftet The Lancet i 1978.

– Oppdagelsen av at tarmcellenes opptak av salt og vann er koblet til samtidig opptak av glukose har hatt praktisk betydning for hvordan vi behandler folk med diaré. På 1960-tallet ble såkalte ORS-løsninger (orale re-hydreringsløsninger) prøvd ut mot kolera, med svært god effekt, sier Valeur.

Da ble det utviklet ORS-løsninger som var tilsatt antatt riktige mengder av salt og sukker. På engelsk heter dette oral rehydration solutions (ORS), eller glucose electrolyte mixtures (GEM).

– Utviklingen av slike ORS har reddet mange liv. Dette har vært en svært viktig oppdagelse, særlig for U-land hvor barn dør av diaré, påpeker Valeur.

ORS eller GEM kan kjøpes reseptfritt på apoteket, men en enklere, hjemmesnekret løsning er å blande like deler Farris og eplejuice.

– Farris og eplejuice gir omtrent riktig nivå av sukker, salt og vann. Det man mister ved omgangssyke er både salt og vann, og det kan man ikke erstatte ved bare vann. Det er ingen kroppsvæsker som ikke inneholder salt, forklarer eksperten.

LES OGSÅ: Derfor får du hemoroider

Unngå denne maten ved diaré

– Tykktarmens hovedfunksjon er å bryte ned karbohydrater og suge opp vann. Vi kan gjerne si at «vi drikker med tykktarmen». Det er vår siste skanse mot diaré. Hvis tykktarmsfunksjonen svikter, får man diaré. Derfor er det ved akutt diaré-sykdom viktig å ikke spise mat som overbelaster tykktarmens kapasitet, råder Valeur.

Krevende mat for tykktarmen er tungt fordøyelige karbohydrater, som fiber og visse sukkerarter.

Nei-mat ved diaré:

  • Tunge karbohydrater: Rå frukt og grønnsaker, grovt brød
  • Meieriprodukter/melkesukker: Melk, brunost, prim, smør, margarin
  • Gassdannende grønnsaker: Erter, bønner, kål og løk, spesielt ved luftsmerter
  • Sukkerholdig mat og drikke: eksempelvis Coca Cola.

– Betennelser i tarmen kan ramme opptaket av melkesukker. Ved slike betennelser vil transporten gjennom mage-tarm-kanalen samtidig ofte også bli raskere, og disse forholdene gjør at tykktarmen ikke får tid til å bryte ned og suge opp alle næringsstoffene. Du får ikke diaré før tykktarmsfunksjonen begynner å svikte, påpeker Valeur.

Grovbrød, frukt og grønnsaker blir vanligvis sett på som sunn mat, men akkurat når du er syk bør du ikke belaste tykktarmen mer enn nødvendig.

– Personer med akutt diaré kan med fordel følge rådene i LavFODMAP-dietten mens det står på. Denne maten vil redusere belastningen for tykktarmen, tipser Valeur.

LES OGSÅ: Dette mener norske forskere om lavFODMAP

For mye sukker er ikke bra ved diaré

Før i tiden ble man rådet til å drikke Coca Cola ved diaré eller omgangssyke. Det er ikke lenger anbefalt.

– Coca Cola er ikke så heldig, da det inneholder svært mye sukker. Den riktige balansegangen mellom salt, vann og sukker er viktig, forklarer Valeur.

For mye sukker kan nemlig også bli for krevende for tykktarmen å jobbe med og kan øke væsketapet. Ved akutt diaré er nemlig tykktarmens funksjon overbelastet.

– Når det gjelder saltinnhold, kan en tommelfingerregel være at det man skal drikke bør smake omtrent like salt som tårer, men ikke saltere. Farris og eplejuice i like mengder er bra. Havrevelling og havresuppe kan også fungere, råder han.

LES OGSÅ: LavFODMAP - dietten for deg med irritabel tarm

Dette kan du spise ved diaré

Karbohydratene i lyst brød (loff) er ikke like tungt fordøyelige som i grovbrød, og derfor kan dette være et bedre valg under pågående omgangssyke.

– Spis «skånekost» som loff og fiskeboller. Dette er mat som ikke krever for mye av fordøyelsessystemet ditt, sier Valeur.

Ifølge Kreftforeningen bør du velge mild, mager og lettfordøyelig mat når du ha diaré.

De anbefaler følgende:

  • Kylling, kalkun og fisk.
  • Kokte grønnsaker, brød, ris eller pasta. Mat med mye stivelse har en bindende effekt på avføringen.
  • Tilsett ekstra salt i mat og drikke
  • Spis hyppige, små måltider

LES OGSÅ: Får løs avføring av frokostblanding

Oppsøk lege hvis ...

Ved akutt diaré eller omgangssyke trenger du vanligvis ikke å gå til lege, men det finnes likevel noen unntak.

– Hvis man mister mye vann og ikke klarer å holde på vannet, bør du gå til lege. Spesielt hvis det gjelder kronisk syke voksne eller små barn, råder Valeur.

Hvis du opplever andre ubehageligheter som akutte magesmerter, feber eller blod i avføring bør du også gå til lege.

– Hvis man ikke klarer å få i seg verken vått eller tørt og har voldsomme tømminger, kan det være på tide å få tilført væske på en annen måte enn gjennom munnen. Da kan vi gi intravenøs væsketilførsel, sier Valeur.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer