Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rødt blod i avføringen

Spørsmål

Hei.

Er en mann på 24 år. Jeg har med jevne mellomrom de siste 5-6 ukene opplevd blod i avføring. Rødt blod, som syntes på toalettpapiret. Kan ellers ikke se noe blod på avføring eller toalettskål, uten at jeg helt sikkert kan utelukke førstnevnte. Kommer ikke med faste intervaller, men har opplevd det kanskje i en gang i uka i snitt de nevnte ukene. Har i tillegg en "murrende følelse" nede til høyre i magen. Mer spesifikk lokasjon: helt siste 1/4 av magen på h. side, altså området mellom navelen og hoftekammen. Føles som om det er litt større enn en tennisball i utstrekning, men det er vanskelig å si konkret fordi det er diffuse, murrende smerter/følelse. Denne følelsen kommer særlig når jeg ligger på rygg. Ikke smerte, men en diffus følelse. Når jeg trykker føler jeg at jeg er litt øm, men usikker på dette.

Har ikke hatt noen sterke, klare smerter i tilknytning til dette, men sliter en del med ømme ledd og sener ellers i kroppen (blant annet lysken). Tror noen av disse kommer av for mye inaktivitet og krykkebruk.

Tilleggsopplysning: har sittet mye i ro de siste 7-8 ukene pga. et komplisert brudd i foten.

Hva kan det være og bør jeg kontakte fastlege?

Svar

Hei,

Rødt blod i avføringen kan være alt fra hemoroider til mer alvorlige tilstander. Du burde gå og se fastlegen din som kan foreta en undersøkelse og vurdere om du trenger videre oppfølging. Det er viktig at du nevner de ømme leddene dine, og også at du tenker på om du har noen risikofaktorer for andre sykdommer, enten arvelige eller pådratte som feks tarmsykdommer, kreft i familien, seksuelle vaner osv. Jo mer informasjon du kan gi legen din, jo bedre kan hun/han hjelpe deg. Den vanligste årsaken til rødt blod på toalettpapiret et hemoroider eller analfissur, en sprekk i endetarmsåpningen.

Lykke til.

Mvh,

Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-