Redd for tarmkreft

Spørsmål

Hei, jeg er en dame på 38 år som er redd for tarmkreft. Jeg var hos legen min for å sjekke for hemoroider for noen dager siden, og hun fant ingenting. (Fingerundersøkelse)
Dette gjør at jeg nå er svært redd for det er noe mer alvorlig. Legen har bestilt kolonoskopi på sykehuset og dette kan ta sin tid. Jeg skal også ta avføringstester over 3 dager. Jeg var overbevist om at det var hemoroider jeg hadde da alt jeg har lest har stemt med dette. I februar kom det mye blod da jeg var på do. Det var et lag med blod utenpå en del av avføringen. Jeg nevnte det for legen min da og hun sa vi kunne se på det neste gang jeg var innom. Jeg fikk så en ny blødning i september og da bestilte jeg time. Jeg har hatt små røde blodflekker på papiret når jeg har tørket meg ganske ofte, til tider hver dag. Dette er uavhengig om jeg har hatt avføring eller ikke. Jeg har også i forbindelse med dette hatt til tider ekstrem kløe ved endetarmsåpningen. Og det svir når det står på som verst. Før jeg kom inn til lege denne gangen har jeg behandlet meg med apotekkrem og jeg har ikke hatt blodflekker eller kløe/svie den siste uken. Men kan hemoroider forsvinne helt og så plutselig komme igjen i løpet av noen dager?
Jeg har ikke sett blod inni selve avføringen, har vært veldig obs de siste ukene, men dette er kanskje ikke lett å oppdage. Jeg har i ca 2 uker hatt noe løs avføring uten at jeg har tenkt så nøye på det, da jeg føler det er normalt. Men jeg har en cyste på venstre eggstokk som ennå ikke er kontrollert. Kan dette være noe som kommer i forbindelse med tarmkreft? (spredning dersom det viser seg å være svulst og ikke vanncyste.) I tillegg har jeg 12mm store lymfer på halsen. Jeg har hatt en del halsvondt i høst, men det er ca. 1 mnd siden siste gang. Jeg har hatt liten matlyst de siste ukene, og har litt sviende/ ulmende smerter i magen i tillegg, samt til tider veldig vondt i korsryggen. Sliter veldig med å sove før jeg har fått vite hva som står på i kroppen. Hva tror dere??

Svar

Hei.

Jeg skal svare på dine spørsmål ett av gangen:

"Kan hemoroider forsvinne helt og så plutselig komme igjen i løpet av noen dager?"

Nei, vanligvis ikke, men de symptomer og plager man eventuelt får fra hemoroider, kan komme og gå og variere, evt også fra dag til dag.

"Jjeg har en cyste på venstre eggstokk som ennå ikke er kontrollert. Kan dette være noe som kommer i forbindelse med tarmkreft?"

Nei.

"Hva tror dere?"

Jeg liker ikke å "tro" noe som helst, og vil heller vite. Og det samme gjelder nok absolutt deg, med din tendens til helseangst og frykt for tarmkreft. Jeg tror ikke du vil kunne dempe din frykt for tarmkreft i det hele tatt ut fra hva jeg eventuelt måtte tro eller tenke om dette, faktisk, mens konkrete og faktiske svar på de undersøkelser du skal til, vil derimot virke angstdempende. Konkret: Dersom du mest sannsynlig får til svar at man ikke finner noen tegn til sykdom på din coloskopi, så er det dette du trenger å høre, for å bli kvitt din frykt for tarmkreft.

Men siden du først spør om hva jeg "tror", så tenker jeg at det er helt klart mest sannsynlig at du ikke har kreft, og at blødningene kan ha skyldtes lokale forhold i endetarmsåpningen, som f.eks. hemoroider, små sprekker/rifter e.l., ut fra en totalvurdering av alt du opplyser om her.

Du er nok imidlertid nødt til å vente på å få gjennomført din coloskopi for å få sikre svar her, men jeg ville definitivt ha lagt fra meg bekymringen her nå, og ikke foregripe begivenhetenes gang med å se for deg "worst case"-scenarioer og kreft osv. Velg å forholde deg til fakta, og det er p.t. ikke noen holdepunkter for at du har kreft.

Ha det bra, håper mine betraktninger kan være til nytte for deg.