Plager fra magen og blødning fra hemorroider

Spørsmål

Hei, jeg er en godt trent og relativ frisk kar på 36år som har slitet med mageproblemer i mange år(over 10år) og har også slitt en del med hemoroider pgr av dette. De siste årene så har disse blitt ganske store(store utposninger ved anal åpningen) og blør kraftig, men virker som dette skjer hver 2 eller 3 uke og da er blødningene kraftig ved hvert toalett besøk, i 2 til 4 dager. Deretter gir det seg igjen og hemoroiden er tilbake til sin "normal" størrelse. Blodet som kommer er frisk og rødt. Avføringsmønsteret mitt er er relativt stabilt, og jeg har som regel luft eller litt ubehag i magen tidlig på morgen og må alltid på do og da gir disse ubehagene seg etter hvert. Noen ganger må jeg tømme meg før og etter frokost. Avføringen er enten litt grøtete i konsistens eller "delt" opp og klumpete. Hender også jeg har stort trang for å tømme meg etter en stor varm middag, da ofte fet mat med mye saus. Basert på alt dette og hvor lang tid jeg har hatt disse plagene så har jeg gått utifra at jeg har irritabel tarm, siden jeg ikke har noen andre symptomer og er relativt godt trent/frisk ellers. Har alltid trent aktivt av og på i mange år. MEN tok nylig en blod prøve hos legen og da fikk jeg påvist noe lavt jernnivå og da kom bekymringen mine med engang, enten ved at jeg har kronisk magesykdom eller i værste tilfelle kreft i tarmen. Jeg skal til legen igjen neste uke. Men jeg MÅ bare ha ett svar på om tidvis kraftige blødningen fra hemoroider(håper det er de som blør kraftig i hvert fall) kan gi noe lavt jernnivå i blodet? Hva er sjansen for at jeg har kreft eller noen annen sykdom når avføringsmønsteret mitt er relativt stabilt(så lenge jeg spiser sunn og god mat) og med tanke på at jeg har hatt disse mageproblemene av og på fra midten av 20 årene? Selv om det tidvis kommer mye blod(drypper) i skålen og det ser ut som dette kommer i ett relativt fast mønster, når hemoroidene må "tømme" seg, så ønsker jeg også å spørre om hvordan frisk blod fra en eventuelt svulst arter seg?

Mann 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du skriver at du har slitt med hemorroider i mange år og at du blør kraftig fra disse. Du er også engstelig, eller har spørsmål om din lave jernstatus og blødning kan ha sammenheng med kreft eller om det er en direkte årsak av hemoroidene.

Slik jeg leser det fra beskrivelsen din blør du en del fra hemorroidene og har gjort det en stund, og dette kan gi lavere jernlagre. Fersk blødning er også et tegn på at noe blør svært langt ut i tarmen, endetarm eller rundt anus. Dersom blødningen kommer fra en svulst lenger opp i tarmsystemet ditt vil det som regel gi en mørkere type blod som kalles melena. Denne er ofte helt svart eller tjærefarget og skyldes at blodet har rukket å brytes noe ned før det kommer ut.

Kolorektal kreft er en kreftsvulst i tykktarmen eller endetarmen. Kolon er det medisinske navnet på tykktarmen, hvor rektum (endetarmen) utgjør den siste delen. Den vanligste forklaringen på blod i avføringen er blod fra hemoroider. Dette vil vise seg som blodstriper på toalettpapiret eller rødt blod i toalettskålen slik som hos deg. Blod fra en svulst lengre opp i tarmen er som regel vanskeligere å oppdage.

Jeg vil absolutt anbefale deg å få fastlegen din til å henvise deg til kirurgisk poliklinikk for å vurdere behandling av hemoroidene. Disse kan behandles på flere måter slik at du slipper å være så plaget med dette. Under en slik vurdering/behandling kan kirurgen også vurdere om det er aktuelt med en koloskopi - en undersøkelse hvor legen benytter en bøyelig slange som føres inn gjennom endetarmsåpningen. Legen kan se gjennom koloskopet og granske innsiden av hele tykktarmen, og ta vevsprøver av eventuelle mistenkelige forandringer. 

For hemorroider holder det imidlertid å foreta en rektoskopi og anoskopi. Her setter legen inn et mye kortere rør i endetarmenog får dermed kan man få oversikt og også vurdere om det foreligger kreft i endetarmen. 

Jeg synes ikke du skal bekymre deg for mye, da svarene på blodprøvene sannsynligvis skyldes blødningene du har hatt fra hemorroider. Jeg får også inntrykk av at din fastlege tar deg på alvor og gjør en grundig jobb da det har blitt bestilt blodprøver og disse følges opp. Ønsker deg lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-