Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Må tørke seg mange ganger etter avføring

Spørsmål

Et spørsmål som jeg synes det er vanskelig å snakke med fastlegen, eller andre, om. Problemet er at noen ganger virker det som at ikke all avføringen kommer skikkelig ut. Idag f.eks. kom det 2-3 normale klumper før jeg måtte jobbe veldig for å få ut det jeg trodde var det siste. Det er da vanskelig å bli "ren"(det kan også føles som om det er noe som "henger igjen" bak der noen ganger), det tar mange tørk og hvis jeg venter 5-10 minutter for så å ta en sjekk, så er papiret igjen møkkete. Noen ganger bare litt (en liten stripe på 1 stk ark fra rullen), andre ganger blir en større del av 1 ark møkkete. Hvis jeg er aktiv etter et do-besøk (gå tur/trene), kan jeg oppleve at 2-3 ark blir møkkete da jeg sjekker om jeg fortsatt er ren.
I dag prøvde jeg å gå på do ca. 30 min etter første besøk, og da virker det som at noe er på vei ut, men det kommer ikke noe ut. Når jeg så tørker, så blir papiret møkkete, og det virker som det er en kul av noe slag som da kan presses litt inn. Har ingen smerter, blod eller andre symptomer.
Bestemmes mye av dette av dietten? Jeg har opplevd at dette plutselig kan skje selv om jeg har spist så og si det samme over lang tid. Avføringen og rengjøringen kan være helt perfekt (dvs at jeg ikke trenger å tørke mer enn en gang), før det så plutselig er som beskrevet over her.
Kan jo også nevne at jeg har, som alle menn, en del hår der bak, som garantert er med på å gjøre rengjøringen vanskeligere til tider.
Grunnen til at dette er ekstra plagsomt for meg er at jeg i mange år nå har vært singel (har slitt med angst og depresjon i 5-6 år, men er nå på god vei til å vinne den kampen), og tanken på at noe slikt skulle skje når jeg er på date eller besøk hos noen er noe som skremmer meg veldig. Jeg unngår dermed å bli med på aktiviteter hvis jeg vet at jeg må på do.
Er dette noe jeg må ta med fastlegen? Er det jeg opplever normalt?

Svar

Hei.

Du lurer på om det du her beskriver er normalt, eller om du bør gå til legen med det. Og du spør om det kan ha noe med dietten å gjøre.

I en viss grad er nok dette noe svært mange mennesker vil nikke gjenkjennende til, og følgelig kan det kanskje være mer eller mindre normalt. Noe av greia er vel at dette er åpenbart ikke noe man sitter å diskuterer i et vennelag eller over lunsjen i kantina, og da vet man ikke at mange opplever tendenser til dette nå og da, i varierende grad. Det handler blant annet om at en tarmtømming setter igang reflekser videre oppover i tarmen, som fører til at enda mer avføring presses ned mot endetarmsåpningen, hvor det så gir signal til at det vil ut.

Men jeg blir litt opptatt av den kulen du kjenner. Du sier at du kjenner den når du tørker deg, dvs har hatt avføring, og da presser man jo vanligvis noe, og så kan du dytte kulen inn i endetarmsåpningen igjen.
Dette høres veldig ut som en hemoroide. Hemoroider er særdeles vanlige og helt ufarlige utposninger på blodårer (vener) i endetarmsåpningen. En behøver ikke nødvendigvis gjøre noe med disse hvis ikke de gir plager, men det er velkjent at de noen ganger kan gi problemer i forhold til hygiene, tørking osv, nettopp slik du beskriver. Et annet alternativ er at det kan være en mariske, dvs en hudfold, som du kjenner. Disse vil også kunne forstyrre hygiene og tørking osv. Men mest sannsynlig en hemoroide. Jeg kan naturligvis ikke stille noen sikker diagnose her over nettet uten å undersøke deg, men sannsynligheten for at det er en hemoroide er stor, og det er en klar mulighet for at det e den som forårsaker de problemene du spør om her. Og hemoroider går an å behandle og få vekk. Alt fra kremer og stikkpiller til kirurgisk behandling er mulig, metodevalg avhengig av størrelse og problematikk osv.

Med andre ord så tror jeg rimelig sikkert at her ligger både forklaringen og løsningen, så derfor synes jeg helt klart at du skal oppsøke legen din for dette. Undersøkelsen er så enkel som at legen bare kaster et blikk mot endetarmsåpningen din, evt kjenner forsiktig med en hanskekledd finger, og så får du bekreftet at det (sannsynligvis) er en hemoroide. Det er viktig at du forklarer legen om de plagene du har, slik du har gjort her, slik at legen skjønner at dette er noe som du trenger å få gjort noe med, for ellers kan det være at legen ikke tar noe initiativ til videre behandling og oppfølging av dette.

Håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og det tror jeg også. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-