Kløe nedentil

Spørsmål

Er hemoroider alltid kløe? Jeg har en "anstrengt" følelse mellom anus og pung. Av og til (flere ganger om dagen) er det kortvarig lemus/krampe i det området, 1-2 sek. av gangen. Det føles også som om det sitter ett eller annet rett innenfor endetarmsåpningen, og det er i svak bevegelse. Har ingen form for orm. Dette er på ingen måte vondt, men det er ubehagelig og vanskelig å ignorere. Symptomene har vart i noen uker, og har blitt tydeligere etterhvert. Har ikke sett noe ferskt blod eller væsking fra anus. Kan dette ha noe med prostatakjertelen å gjøre? Har ingen vannlatingsproblemer og er ellers sunn og frisk.

Mann, 31 år

Svar

Hei!

Det er ikke nødvendigvis kløe ved hemorrhoider, og jeg synes ikke det er noe i sykehistorien din som indikerer at du har hemoroider. Hemoroider gir gjerne smerter, en følbar kul, blod på papiret. En indre hemorrhoide kan imidlertid ha sparsomme symptomer og det er ikke så mye annet som vanligvis oppstår innenfor endetarmsåpningen.

Prostatkjertelen sitter riktignok i nærheten av dette området, men du angir ikke noen symptomer relatert til vannlatingen, og det har man ofte ved feks en prostatitt. Prostatitt er gjerne en smertefull tilstand og plagene dine er ikke typisk for en slik tilstand.

Jeg tror kanskje man må tenke på enklere løsninger. Har du sett hvordan huden er i området ved analåpningen. Er det utslett eller eksem i området? Økt fuktighet kan lett gi slike plager. En tilstand som heter proctalgia fugax gir krampeliknende plager ved endetarmsåpningen, gjerne om natten, men årsaken er ukjent og har en viss sammenheng med stress. Forøvrig er det naturlig å tenke på hudinfeksjoner, feks med sopp, skabb eller orm/mark.

I mange tilfeller er det lette symptomer som feks kløe i dette området uten at man kan peke på en konkret årsak. For legen din blir det viktigst å utelukke alvorlige tilstander som kan behandles eller lindres. En direkte visuell undersøkelse av området rundt endetarmen samt en rektoskopi synes jeg i første omgang er naturlig å få utført. De fleste fastleger bør ha m ulighet til å gjøre dette.