image: Kan hemoroider gå over uten kirurgisk behandling?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan hemoroider gå over uten kirurgisk behandling?

Spørsmål

Hei. For første gang i livet har jeg presset såpass hardt på toalettet at jeg har fått en hemoride som har blåst opp som en liten ballong. Den er helt ytterst og jeg har vasket meg godt og smurt den godt inn med Scheriproct rektalsalve. Den er smertefull og den kommer ut når jeg nå må på toalettet. Skal ikke gå i detaljer annet enn at jeg holder den inne med fingeren når jeg nå må på toalettet. En uholdbar situasjon å holde på med. Jeg legger til at den har ikke sprukket eller blødd men den går ikke tilbake uansett om jeg vasker og smører godt med salve eller trykker den inn. Den kommer ut igjen. Jeg har lest at en metode er å suge den litt ut og sette på en strikk slik at den deler seg og det utblåste faller av etter hvert. Det høres ut som en grei metode. Men mitt spørsmål er om den uten denne operasjonen vil trekke seg tilbake eller tørke ut eller på annen måte forsvinne av seg selv uten å gjøre noe mer enn det jeg nå gjør? har hatt den i noen dager og smertene har dempet seg noe men det virker som om den ikke blir mindre. Takknemlig for å få vite om dette ordner seg selv eller om jeg må gjøre noe mer.

Mann 72
Svar

Hei.

Hemoroider er svært vanlig, og det er ufarlig, og man trenger kun å behandle dem dersom de gir plager, og det gjør det jo hos deg. Det er en slags åreknuter i baken, altså utposninger på vener, på linje med åreknuter på leggene.

De fleste tilfeller går over uten kirurgisk behandling inkl. strikkbehandling.

Det er også helt uaktuelt å tenke på før du har latt det gått vesentlig mer tid med salver, kompresjon osv (se under), og det er fordi man kan unngå kirurgi ved å legge inn tid og konservativ behandling. (Konservativ behandling = ikke-kirurgisk)

Og det er altså svaret på spørsmålet ditt "om den uten denne operasjonen vil trekke seg tilbake eller tørke ut eller på annen måte forsvinne av seg selv uten å gjøre noe mer enn det jeg nå gjør? ". Svaret er ja, det er svært sannsynlig, og en tenker dette "inntil det motsatte er bevist". Det at det du bare har hatt den i noen dager og det allerede har begynt å bli mindre vondt, er et svært godt tegn, og taler for at det vil fortsette å bli bedre.

Scheriproct salve og stikkpiller er gunstig. Bruk det hver kveld i 1-2 uker.

Press inn hemoroiden med en hanskekledd finger så ofte du kan, spesielt etter avføring. Den skal (om mulig) presses inn innenfor analåpningens lukkemuskel, for der forblir den komprimert, -inntil den detter ut igjen. Men jo større deler av døgnet du greier å få den til å holde seg komprimert, jo fortere vil den gå tilbake.

Bruk kun intimsåpe ved dusjing. Velg gjerne dusj istedet for dopapir, da det er mer skånsomt for slimhinnene.

Etter vask og dusj kan du med fordel også forsøke et gammelt kjerringråd, hvilket er å sette hånddusjen med iskaldt vann opp mot baken. Det får hemoroiden til å trekke seg sammen, siden kulde får vev til å trekke seg sammen. Og det er smertelindrende.

Les mer om behandling av hemoroider.

Håper at informasjonen og rådene er til nytte for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-