Hemoroide operert

Spørsmål

Hei. Jeg har blitt operert for hemoroider et par ganger samt prøvd strikkmetoden. Første gang for ca 10 år siden. Etter den operasjonen var jeg helt fin helt til for 1.5 år siden da jeg fikk ny hemoroide type 3 etter en diare. Denne ble for 1 år siden fjernet vha Milligan Morgan operasjon. Det ble også fjernet en polypp litt lenger inn i tarmen. Har hatt en del ubehag etter denne siste operasjonen. Blir ofte fuktig bak , selv uten aktivitet som skulle tilsi det, Merkes spesielt når jeg sitter på harde stoler uten pute, eller skinnstoler. Når man har vært på do, spesielt ved diare, føles det "ømt"/ hovent (ikke vondt) en stund , som om det er en liten klump der. Dette går over etter en stund / opptil noen timer. Det blir også ømt ved mye sitting , spesielt nå etter en periode med mye trening og en vektnedgang på 15 kilo (mindre demping fra rumpeballene?). Sykling er ikke behagelig, kjenner da en klump akkurat i anus (lukkemuskelen?) som "beveger" seg. Er dette arrvev ved lukkemuskelen etter operasjonen? Kan det gjøres noe med det? Reduseres, glattes ut, mykes opp e.l.? Også ikke så behagelig å bruke trange bukser pga dette. En annen veldig ubehagelig effekt etter operasjonen er at det ofte føles som om noe renner på innsiden av tarmen (det kommer ikke noe ut). Dette kan komme plutselig, både om man står eller om man ligger. Kan dette være pga ødelagt slimhinne slik at avføring er i direkte kontakt med huden inne i tarmen? Enten pga M-M operasjonen eller fjerningen av polyppen? Det føles som om en liten bit av tarmens tynnere innerhud er dratt litt ut forbi lukkemuskel pga operasjonen, kan dette medføre denne følelsen? Tenker da på kuttede nervetråder ved fjerning av hemoroide og hud som er blitt flyttet og strekt på..? Alt dette fører til en del ubehag, og redusert livskvalitet. Så det store spørsmålet er, må man belage seg på å leve med dette, eller kan noe evt gjøres?

Mann 50
Svar

Hei! Det beste er nok at du får vurdert dette på nytt av kirurg. Etter en operasjon slik du har hatt, vil det være en hudfold (marisk) som kan henge ut og oppleves ubehagelig. Dette kan opereres bort dersom den plager deg. At du føler at det er noe som renner på innsiden av tarmen er ikke så godt å gi en forklaring på. Det kan godt tenkes at nerver er skadet etter operasjonen og at følelse oppleves anderledes. Men noen form for lekkasje ut fra tarmen i bukhulen er helt usannsynlig. Det er heller ikke noe hud inne i tarmen. Den er kledd av en slimhinne. Om lukkemuskelen er skadet eller ikke, vil man merke i form av inkontinens. Er du plaget av dette? Det kan også tenkes at du har fått et lite prolaps siden du kjennerslimhinne utenfor endetarmsåpningen. Det kan også kirurgen vurdere med tanke på kirurgisk korreksjon