Endetarmsproblemer

Spørsmål

Hei, jeg ble nylig akutt-innlagt på sykehuset (etter flere legevisitt!) til rectoskopisk undersøkelse i narkose da jeg har hatt ekstreme smerter i anal kanalen og en rekke komplikasjoner/forhold.

Det hele begynte i midten av januar. Smertene jeg gikk med i de første 2 mnd ble antatt å være en analfissur, men det var gjerne først en time etter at jeg gikk på do at smertene kom, en intens (uutholdelig) verkende smerte som varte i ca 5 timer før det gradvis roet seg. Det jeg kunne se var et ubetydelig sår på utsiden og noe skorpebelegg. Jeg gikk på 3 x 1g Paracet og 50-100 mg Tramadol gjennom perioden. Da det ikke var mulig å rektoskopere, knapt palpapere eller ta på området uten at jeg hylte i smerte. Tidligere målt svært stram lukkemuskel, som ble antatt å være en del av årsaksforholdet. 31 mars lagt i narkose, funnet hemoroider (blødende vev), polypp og satt 4 botox sprøyter.

Etter inngrepet utviklet smertene seg med dunking verk og endte med akuttinnleggelse 5. mai. Lagt i narkose ble jeg diagnosert og kirurgisk behandlet for perianalt hematom, trombosert hemoroide (under hud), abcess evakuert (som sprakk kvelden før) og en hudkul som ble scoopet for død innvendig hud. På dette tidspunktet hadde svært mange leger sett på meg, og heldigvis opplevde jeg kirurgen som svært dyktig.

Utryggheten i dette forløpet har for min del har vært svært belastende, også fordi jeg nå opplever samme smerte som før de to inngrepene. Jeg tok Flagyl og Bactrim i 4,5 dag men ble svært dårlig, uvel og det ble bestemt at jeg stoppet. Nå er det to hull perianalt. Det ene har blitt sydd og det andre har åpnet seg litt mer og grått belegg dannes mer og mer. Jeg sitter i grønnsåpe bad og skyller. Det siver lyserødt væske i bind jeg bruker, og har fått konstatert at abcessen er tømt.

Likevel - er dette normalt? Jeg savner å få gode forklaringer på hva som skjer i denne prosessen. Det er nå også en liten hard øm rød kul ved siden av der det er sydd. Tusen takk for svar!

Svar

Hei! Plagene du beskriver nå må nok settes i relasjon til de plagene som du tidligere har hatt med rektalprolaps, analprolaps, rectocele, slimhinneprolaps og analfissur . Tidligere operasjoner kan også være en medvirkende årsak til pusslommedannelse (abscesser). Immunforsvaret i endetarmen og tarmen generellt er komplekst. Det er egentlig ikke så rart da området er truet med store bakteriemengder og slimhinnene er kun et cellelag bortsett fra endetarmsåpningen (anus). Derfor vil kirurgi eller tidligere prolaps kunne være en risikofaktor for tilbakevendende infeksjoner. Hemoroider skyldes ofte økt trykk enten pga obstipasjon el lign og med prolaps i historien henger dette også sammen. Pusslommer må tømmes og holdes åpne. Det må gro fra insiden og de må ikke lukkes. Derfor vil såret kunne se stygt ut med fargeendret slimhinner. Derimot kan det være korrekt behandling. Om man får tiltagende smerter, kan det være utrykk for nye abscessdannelse. Antibiotika kan være til hjelp, men ikke ved pussamling. Forebyggende antibiotikabehandling blir også forsøkt, men resistensutvikling og komplikasjoner kan komme tilbake. Det er også viktig at legen kartlegger om det er dannet fistler. Infeksjonskanaler. Disse kan forbinde ulikehulrom, f eks fra blære til tarm eller ut til endetarmsområde (perianalt). Disse kan lukkes kirurgisk. Slik komplikasjon kan man også se etter operasjoner i området. Dette er noe som krever spesialistkompetanse og viktig at kirurgisk avdeling følger deg tett opp.