Blod utenpå avføringen

Spørsmål

Hei.
For ca 11/2 år siden oppdaga jeg for første gang blod i avføringen. Det var friskt blod som låg utenpå avføringen. Noen ganger var det vondt, andre ganger ikke når jeg skulle ha avføring og det kom blod. Dette har jeg opplevd kanskje 4-5 ganger siden. ( ikke siste
halve året). Var hos lege for 4-5 mnd siden som såg på meg( undersøkte ikke inni tarmen, men såg utenpå) hun mente det var hemoroider, ingen grunn til bekymring. Tok noen blodprøver som var normale. Men dette bekymrer meg likevel, tenker mye på tarmkreft, og er livredd for dette. Siste tiden har jeg hatt mye løs avføring, dette vekslende med forma avføring. Hyppigheten har ikke forandra seg, 1- 2 ganger pr dag. Har ikke observert blod heller siste halve året. Er ellers i fin form, stabil vekt, ingen andre plager. Annet enn bekymring for dette. Tror du det er grunn for bekymring?
Mvh dame, 40 år

Svar

Hei.

Du har altså noen ganger observert noe friskt blod utenpå avføringen, første gang for halvannet år siden. Siste halvåret har du ikke sett det. Legen din har bekreftet at du har hemoroider, noe vi vet er den vanligste årsaken til å se blod utenpå avføringen fra tid til annen.
Videre har du ingen andre symptomer på sykdom av noe slag, og blodprøver som er tatt har ikke gitt mistanke om sykdom.

Hvis tarmkreft hadde vært årsaken til blødningene dine, så ville ikke symptomene ha forsvunnet slik du nå har opplevd. De ville blitt hele tiden verre, og du ville blitt meget syk og fått en lang rekke andre symptomer i tillegg, om du hadde gått med en uoppdaget kreftsykdom i halvannet år.

Der er mao. ingenting som taler i retning av kreft som årsak til disse blødningene, tvert imot. Og i tillegg har legen funnet forklaring på blødningene.

Det stemmer at blod i avføringen er noe som kan sees ved kreft i tarmen, og derfor skal man alltid oppsøke lege når man har blødning fra tarmen uten kjent årsak. Spesielt skal man være på vakt dersom man har såkalte "alarmsymptomer" i tillegg til blødningen, og da tenker jeg på vekttap, dårlig matlyst, dårlig almentilstand, uforklarlige smerter, endringer i avføringsmønsteret, svart avføring (tyder på blødning lenger oppi tarmen) m.v. Du har jo ikke noen av disse tingene såvidt jeg forstår, og i tillegg har man identifisert blødningsårsaken hos deg.
Og sykehistorien din, med at symptomene har forsvunnnet igjen, er også med og taler sterkt imot kreftmistanke her.

Jeg tror mao. absolutt ikke at du har noen grunn til å tenke på kreft, ut fra det du her forteller.

Merker du imidlertid at du fortsetter å bekymre deg over dette, så synes jeg du skal ta en samtale med legen din om det. Ikke fordi jeg mener der foreligger noen kreftmistanke, men fordi det er vondt å gå med en slik frykt.

Håper svaret er til nytte. Ha det bra.