Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Besvimer nesten av smerte ved avføring.

Spørsmål

Hei. Jeg har i flere år hatt noen problemer ved avføring, men det kommer og går i perioder. Saken er at jeg får utrolig sterke smerter før avføring, smertene er i hele nedre del av magen/underliv og inne i endetarm. Smertene er så intens at jeg er frykter å besvime når det står på. De oppstår kun om morgenen når jeg ligger i sengen og forsvinner helt når jeg er ferdig på do. Avføringen ser ikke annerledes ut enn ellers. Som regel har jeg disse smertene daglig i to-tre dager, men det kan gå noen måneder mellom hver gang. Hadde slik smerte i dag, og har i tillegg hatt uforklarlige mens-smerter i 6 dager, selv om jeg ikke skal ha mens før ca 2 sept. Jeg har også disse dagene hatt smerter i venstre side av magen, rett nedenfor ribbein og i siden. Dette startet med konstant verk sammen med sterkere skjærende smerter som varte noen sekunder. De siste to dagene har disse smertene avtatt, men ettersom det har vært mye magevondt på en gang lurer jeg på om det er en sammenheng her.
Jeg var forøvrig innlagt 4 dager i fjor med lignende smerter som de i magen under ribbein og venstre side. Smertene var da akkompagnert med høy CRP, feber og frysninger, men de fant aldri helt ut hva dette var og konkluderte med at det var en form for infeksjon.
Jeg har tidligere tatt opp dette med smertene ved avføring med fastlegen min som kanskje trodde det kunne være endometriose og ble henvist videre til gynekolog som tok ultralyd men ikke fant noe galt. Løsningen hennes var å ta P-piller, selv om jeg forklarte at smertene var der også da jeg gikk på disse tidligere.
Så jeg lurer derfor på hva dette kan være.

Svar

Hei.

Du spør hva dette kan være, og det er naturligvis et svært godt spørsmål, for dersom du fikk stilt en diagnose, ville det kanskje være mulig å gi deg noen behandlig for dette. Hittil har man ikke funnet forklaring på plagene dine, forstår jeg.

Her over internett går det sjeldent an å stille noen diagnoser, da vi ikke kan undersøke pasienten, men dette klinger umiddelbart mest i retning av det som heter tenesmer eller proctalgia fugax. Det er krampeliknende smerter i endetarmen, uten bakenforliggende eller utløsende årsak, på samme måte som "senestrekk" i beina o.l. heller ikke har noen kjent årsak.
For å stille denne diagnosen må man først utelukke annen sykdom i endetarmen, derfor synes jeg du skal ta en tur til fastlegen din for å få dette gjort. Jeg tenker på f.eks. hemoroider, små sprekker (fissurer), betennelser, hudsykdommer / eksem m.v.

Gjør det, og da kan du samtidig diskutere med legen hvorvidt det jeg her tenker på, kan være korrekt diagnose. Der er ingen kurerende behandling for dette, blant annet fordi det ikke er en sykdom i seg selv, men en rekke mer eller mindre gode råd og kjerringråd finnes der, blant annet mekanisk press med hånden mot endetarmsåpningen, varme, og nitroglycerin har tom. vært forsøkt.
Andre behandlingsformer som noen ganger forsøkes, er botulinumtoksin, intravenøs lidokaininfusjon, sakralnervestimulering, pudendal nerveblokade. Dersom dette skulle bli aktuelt for deg, så må diagnosen først bekreftes, dernest er dette behandlingsformer som gjøres via spesialister på dette fagfeltet, vanligvis på sykehus, og fastlegen kan derfor henvise deg til vurdering for dette.

Håper at mine innspill her kan være til nytte. Lykke til.

Les gjerne mer her:
http://www.gastrolab.net/g5qprocs.htm