Hvordan ser hemoroider ut?

Hvor på kroppen kan du får dem og hvilken størrelse og farge har de? Her får du svar.

KUL I ANUS: Hemoroider sitter i området ved anus, enten synlig utenfor eller - oftest - innenfor. Foto: Billion Photos / Shutterstock / NTB Scanpix
KUL I ANUS: Hemoroider sitter i området ved anus, enten synlig utenfor eller - oftest - innenfor. Foto: Billion Photos / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De første tegnene på en hemoroide er ofte kløe i endetarmen og hvis det er en ytre hemoroide kan man se eller kjenne en liten kul i endetarmen. Hemoroider kan gi noen dråper friskt blod på dopapiret etter avføring.

En hemoroide oppstår fordi en blodåre (vene) nær endetarmsåpningen blir forstørret – som en utposning eller åreknute.

Hvor kan man få hemoroider?

Hvor på kroppen kan det oppstå hemoroider? Hemoroider oppstår utenfor eller innenfor endetarmen din, det vil si i den nedeste delen av tarmen. Man skiller mellom indre og ytre hemoroider.

Indre hemoroider er vanligst, oftest plassert 2-4 centimeter innenfor anus (rumpehullet). Indre hemoroide ligger innenfor endetarmsåpningen, og er ikke synlig. Noen ganger kan slike hemoroider likevel bli trykket ut av endetarmsåpningen ved press, og senere gå tilbake av seg selv. Man kan også noen ganger se hemoroider utenfor anus, dette kalles en ytre hemoroide. Ytre hemoroider kan ikke dyttes tilbake i endetarmen. (1)

Kvinner kan også få åreknuter i underlivet, men dette er ikke hemoroider.

Hvilken farge har hemoroider?

Siden hemoroide er en åreknute, vil fargen kunne være lik fargen du ser på blodårer gjennom huden. Det vil si alt fra blålig, grønnlig til lilla. Men den kan også ha samme farge som huden i endetarmsåpningen, eller slimhinnen i endetarmen.

  • Indre hemoroide ligger innenfor endetarmsåpningen, og er ikke synlig. Noen ganger kan slike hemoroider likevel bli trykket ut av endetarmsåpningen ved press, og senere gå tilbake av seg selv.
  • Man kan altså noen ganger se hemoroider utenfor rumpehullet, dette kalles en ytre hemoroide. Ytre hemoroider kan ikke dyttes tilbake i endetarmen.

Hvor store kan hemoroider bli?

Størrelsen kan variere. Vanligvis er de på størrelse med lillefingerneglen, men noen ganger kan de bli større og gi mer problemer som trenger behandling. (2)

Konsistens

Hemoroider er oftest myke og kan beveges. Men noen ganger kan de bli harde - såkalte tromboserte. Dette betyr at blodet inne i dem koagulerer og de blir betente og mer smertefulle.

Er det noe annet?

En kul ved endetarmsåpningen er oftes hemoroider, men kan også være andre tilstander.

  • Marisker er hudfolder som mange har, og som kan være en rest av en gammel hemoroide. Marisker trenger ingen behandling dersom de ikke plager deg.
  • Kjønnsvorter kan også oppstå rundt endetarmsåpningen og kan i noen tilfeller ligne litt på hemoroider.
  • Analfissurer: Analfissur er en sprekk i slimhinnen i endetarmsåpningen. Det gjør vondt å gå på do.
  • Endetarmsprolaps, også kalt endetarmsfremfall: Endetarmen holdes på plass av bekkenbunnens muskler og bindevev. Hvis dette vevet blir slapt kan endetarmen falle ned og ut av analåpningen.
  • Kreft i analkanalen er sjeldent, men kan forveksles med hemoroider

Når bør du oppsøke lege?

Her finner du en liste med tegn og symptomer som bør gjøre at du oppsøker lege når du har hemoroider.

Behandling

Her finner du informasjon om lindring og hvordan du kan bli kvitt hemoroider:

Omlag 10% vil ha behov for kirurgisk behandling.

Kilder:

1) Lommelegen.no: Hemoroider 2) https://sml.snl.no/hemoroide

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer