Lommelegen får ofte spørsmål fra lesere som er plaget med hemoroider. Det er faktisk én av de fem vanligste spørsmålene svartjenesten får.
– Både kvinner og menn kvier seg for å vise «et eller annet» til legen. Det kan være hudforandring, kjønnsvorter og hemoroider, for å nevne noen, har Brynjulf Barexstein, som er allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.no, tidligere uttalt.
Du er ikke alene om å ha hemoroider. Faktisk er det ganske vanlig! Omlag en tredjedel av befolkningen har hemoroider.
Hemoroider som ikke forsvinner bør undersøkes for analkreft
Hva er hemoroider?
Hemoroider er utposninger av blodårer, altså at blodårene eser ut. Det kan også forklares som åreknuter i endetarmen.
Den vanligste årsaken til hemoroider er langvarig trykking når du sitter på toalettet. Endetarmen og endetarmsåpningen er rik på blodårer, dermed kan økt buktrykk føre til at blodårene ikke får tømt seg som de skal, og samler seg derfor som hemoroider.
Hemoroider kan også skyldes forstoppelse, graviditet eller kraftig diaré, ifølge nhi.no. Mye sitting eller ståing kan for eksempel øke risikoen for å få hemoroider.
Symptomer er:
- Du blør ofte i forbindelse med avføring. Frisk, rødt blod utenpå avføringen eller på toalettpapiret er ofte det første symptomet.
- Smerter og ubehag under avføring
- Endetarmskløe og væsking i huden rundt endetarmsåpningen.
- Lekkasje av brunlig væske i undertøyet
- Følelse av at noe sitter i endetarmsåpningen. Det kan også være synlig utposning i endetarmsåpningen.
- Utposningen kan bestå av følbare kuler i endetarmen, som kan forsvinne inn eller la seg dytte inn etter avføring.
- Indre hemoroider kan du ikke kjenne.
- Det er ikke alle som har smerter.
LES OGSÅ: Sitter du feil på do?

Symptomer på tarmkreft
Ulike grader av hemoroider
Det finnes fire grader av hemoroider, ifølge nhi.no. Oftest er de innvendig, men kan også stikke ut av endetarmsåpninger.
Grad 1 - er den mildeste formen. Symptomer: Blør, men hemoroidene stikker ikke ut og kan heller ikke ses ved inspeksjon av endetarmen. De kan derimot påvises ved endoskopi.
Grad 2 - da buker det ut når du presser. Hemoroidene glir tilbake av seg selv. Blødninger er vanlige.
Grad 3 - da buker hemoroidene ut konstant og må presses inn. Slimutskillelse, smerter, kløe, irritasjon og hygieneproblemer er vanlige symptomer, som kan komme og gå.
Grad 4 - hemoroidene buker ut, men lar seg ikke skyve på plass. Man får samme symptomer som ved grad 3. Dette er en svært sjelden tilstand.
Dette kan du gjøre selv
Hvis du plages med hemoroider er det flere ting du selv kan gjøre for å bedre situasjonen. Egenbehandling og forebygging er viktig!
- Unngå å trykke så hardt når man er på toalettet.
- Gå på do når du føler for det og ikke hold igjen.
- Fysisk aktivitet stimulerer tarmaktiviteten og gjør at avføringen kommer lettere ut.
- Spis mat med fiber, da det suger til seg vann og gjør avføringen «mykere».
- Ikke strev for å få ut siste avføringsrest!
Trygve Hausken, professor ved UiB og overlege ved Haukeland universitetssjukehus, har tidligere gitt følgende matråd ved treg mage:
– Spis fiber. Vi anbefaler store havregryn og gjerne som grøt, da dette er fiber som løser seg opp.
Hvis hemoroidene dine kommer ut av endetarmsåpningen under avføring, bør du skyve dem på plass igjen. Det kan du gjøre på følgende måte: Ligg med bøyde hofter og knær, ta på deg gummihanske, smør hemoroiden inn med litt vaselin og dytt den inn.
LES OGSÅ: – Hemoroider er ekstra vanlig hos gravide
Ikke vær redd for å gå til legen med hemoroider!
Selv om mange opplever hemoroider som pinlig og kvier seg for å gå til legen, gjør du likevel lurt i å gjøre det.
Legen vil undersøke deg for å kontrollere om det virkelig er hemoroider du har.
– Det er på ingen måte noe pinlig, og jeg skal love deg at legen ser på dette som ren rutinearbeid! Grunnen til at legen bør se på dette, er å skille ulike diagnoser: er det hemoroider? Eksem? Fissur? Behandlingen er forskjellig. Du kan prøve Xyloproct- eller Scheriproct-salve og stikkpiller. Dette får du reseptfritt og er veldig effektive. Det er ikke alltid nødvendig å operere hemoroider, har Alf Kristoffer Ødegaard, allmennlege og svarlege på Lommelegen.no tidligere svart en leser.
Det finnes ulike medisiner uten resept mot hemoroider, og stikkpiller og salver er mye brukt. Disse medikamentene vil ikke fjerne hemoroidene, men kan dempe plagsomme symptomer som kløe og væsking.
Medikamentene skal ikke brukes lenge av gangen, med noen unntak. Det finnes også medisiner på resept. Forhør deg på apoteket eller med en lege før du starter behandling.